Avrupalý Parlamenterlerden Ýsrail'i soykýrýmla suçlayan Güney Afrika'ya destek çaðrýsý
ABONE OL

Ýrlandalý AP Üyesi Clare Daly, oturumda yaptýðý konuþmada, Ýsrail'in Gazze'de öldürdüðü on binlerce sivile ve sürdürdüðü bombardýmana raðmen kamuoyu önünde kaybettiðini ve bölgesel çatýþmaya neden olmak için "kýþkýrtýcý" eylemlere baþvurduðunu söyledi.

AP'de Sol Grup Üyesi Daly, Ýsrail'i kendi eylemlerinin sorumluluðundan kurtulmak için ABD'yi yardýmýna çaðýrdýðýný belirterek, "Yemen'de gördüðümüz gibi kasap Biden, yanýnda madam soykýrým (AB Komisyonu Baþkaný Ursula von der Leyen) ile birlikte göreve hazýrlanýyor. Ýsrail terörünün devamýný saðlayanlar onlardýr. Onlar olmasaydý çoktan biterdi." eleþtirisinde bulundu.

UAD'da görülen "soykýrým" davasýnda Ýsrail'in avukatlarýnýn savunmalarýnda alýntýladýðý AB Komisyonu Baþkaný von der Leyen'e tepki gösteren Daly, "Von der Leyen ve soykýrýmcý Almanya'ya gelince, Ýsrail'i UAD'da destekleyen sözleriniz ve eylemleriniz yalnýzca size aittir, Avrupa halký Filistin'in ve Güney Afrika'nýn yanýndadýr." dedi.

"AB, GÜNEY AFRÝKA'NIN AÇTIÐI DAVAYI DESTEKLEMELÝ"

Yeþiller Grubundan AP Üyesi Ciaran Cuffe, Ýsrail Baþbakaný Binyamin Netanyahu ve hükümetinin uluslararasý hukuku ihlal etmenin bedelini ödemesi gerektiðini vurgulayarak, "Ýsrail ordusunun aralýksýz bombardýmaný, insani yardýmlarýn ve týbbi malzemelerin Gazze'ye ulaþmasýný engelliyor. Çocuklar anestezi olmadan ameliyat ediliyor." ifadelerini kullandý.

Cuffe, Ýsrail'e yönelik ekonomik yaptýrýmlar uygulanmasý, insan haklarý ihlallerine son verilmesi için diplomatik baský yapýlmasý ve ateþkes saðlanmasýna yönelik AB'nin somut adýmlar atmasý gereðinin altýný çizdi.

Finlandiyalý AP Üyesi Heidi Hautala, Gazze'de acilen kalýcý bir ateþkes ilan edilmesi gerektiðini çünkü Ýsrail'in bombardýmanlarýnýn halkýn temel týbbi ihtiyaçlarýnýn karþýlanmasýný imkansýz hale getirdiðini söyledi.

Uluslararasý Adalet Divanýnýn Ýsrail'in Soykýrým Sözleþmesini ihlal ettiði yönündeki iddialarý kapsamlý þekilde araþtýrmasý gerektiðine deðinen Hautala, "AB, Güney Afrika'nýn Adalet Divaný'nda açtýðý davayý desteklemeli ve Ýsrail'in mahkeme tarafýndan dayatýlan her türlü geçici tedbire uymasý gerektiðini açýkça belirtmelidir." diye konuþtu.

"GAZZE'NÝN TOPYEKÜN YOK EDÝLMESÝ BARIÞ VE ADALET GETÝRMEYECEK"

Portekizli Sosyalist AP Üyesi Pedro Marques, Gazze'de her gün binlerce sivilin öldürüldüðüne, öldürülenlerin yüzde 70'inin kadýn ve çocuk olduðuna ve þimdiye kadar 24 bin kiþinin hayatýný kaybettiðine dikkati çekerek, "Siviller savaþçý deðildir. Çocuklar terörist deðildir. Aile ve üçüncü kiþiler de dahil olmak üzere toplu cezalandýrma kabul edilemez." ifadelerini kullandý.

Uluslararasý hukuk ihlalleri ve savaþ suçlarýndan sorumlu olanlardan hesap sorulmasý gerektiðini vurgulayan Marques, UAD'de Ýsrail aleyhine açýlan soykýrým davasýna desteðini bildirdi.

Marques, "Gazze'nin topyekün yok edilmesi, her santimetrekaresinin yerle bir edilmesi bölgeye barýþ ve adalet getirmeyecek ve Ýsrail'i daha güvende tutmayacak. Artýk kan dökülmesinin durmasý gerekiyor. Gazze dahil Filistin topraklarýnýn iþgali sona erdirilmeli ve ardýndan Oslo Anlaþmalarýna uygun olarak baðýmsýz Filistin devleti kurulmalýdýr." þeklinde konuþtu.

"SUÇ ORTAÐI OLMAYI BIRAKMALIYIZ"

Fransýz AP Üyesi Manon Aubry, Gazze'de 100 gün boyunca her gün ortalama 300 kiþinin öldürüldüðüne deðinerek, "Ýsrail'in eylemlerinin soykýrým niteliðine dikkat çekmek için Adalet Divaný'nda dava açan Güney Afrika'yý desteklemeliyiz. Ýsrail'le olan ortaklýk anlaþmamýzý da askýya almalý ve Ýsrail'e silah ihracatýmýzý durdurmalýyýz. Suç ortaðý olmayý býrakmalýyýz." dedi.

Konuþmasýnda Gazze'de devam eden saldýrýlarýn "soykýrým" olduðunu vurgulayan Yunan AP Üyesi Kostas Papadakis de Güney Afrika'nýn Uluslararasý Adalet Divaný'nda Ýsrail aleyhine açtýðý "soykýrým" davasýna desteðini ifade etti.

Ýsveçli AP Üyesi Abir Al-Sahlani, Gazze'de öldürülenlerin çoðunun çocuklar olduðuna dikkati çekerek, "Ýsveç'teki ortalama bir okulda yaklaþýk 200 çocuk bulunmaktadýr. Eðer Ýsveç, Gazze olsaydý her gün bir okul dolusu çocuk Ýsrail iþgal güçleri tarafýndan bombalanarak öldürülecekti. Ýsrail'e karþý savaþtan bu yana 10 binden fazla çocuk öldü. Çok daha fazlasý çöken binalarýn altýnda gömülü halde ve pek çoðu ise ciddi þekilde yaralandý." dedi.

"ALMANYA TARÝHÝNDEN HÝÇBÝR DERS ALMAMIÞ"

Ýrlandalý AP Üyesi Mick Wallace ise "Ýsrail'in Filistinlilere soykýrýmý 100'üncü gününde, çifte standartlar ve uluslararasý eylemsizlik 100'üncü gününde. 24 binden fazla masum sivil öldü, bunlardan 10 binden fazlasý çocuk ve binlerce kiþi hala enkaz altýnda. Hala soykýrým olup olmadýðýný mý merak ediyorsunuz? Yaklaþýk 2. milyon kiþi yerlerinden edildi ve hala bombalanýyorlar. Hastaneler, kiliseler, camiler, fýrýnlar ve konutlar bombalandý. Hala soykýrým olup olmadýðýný mý merak ediyorsunuz?" ifadesini kullandý.

Almanya'nýn Uluslararasý Adalet Divaný'nda Güney Afrika tarafýndan soykýrýmla suçlanan Ýsrail'e destek açýklamasýna büyük tepki gösteren Wallace, "Almanya Namibya'da 20'nci yüzyýlýn ilk soykýrýmýný iþleyen ülke. Namibya Cumhurbaþkaný yaptýðý açýklamada, Almanya'nýn Güney Afrika'nýn Uluslararasý Adalet Divaný baþvurusuna karþý açýklamasýný kýnadý ve þaþkýnlýðýný dile getirdi." dedi.

Wallace, Almanya'nýn Ukrayna'daki savaþý ve Ýsrail'de yasa dýþý yerleþimcileri ve "soykýrýmý" destekleyen tutumunun bu ülkenin "tarihinden hiçbir ders almadýðýný gösterdiðini" ifade etti.

Oturumda söz alan AB Komisyonunun insani yardýmlardan sorumlu Üyesi Janez Lenarcic ise "Gazze'de sivil kayýp sayýsýnýn kabul edilemez ve uluslararasý insancýl hukuka uyumun zorunlu ve müzakereye kapalý olduðu" mesajýný Ýsrail'e sürekli ilettiklerini belirtti.