Ekonomi Araþtýrma Enstitüsü (Ifo) tarafýndan "Avrupa'nýn Güvenliði Ýçin Savunma Harcamalarý – Ne Kadar Yeterli? adlý araþtýrmanýn sonuçlarý yayýmlandý.
Araþtýrmaya göre, Donald Trump'ýn ABD baþkanlýk seçimlerini kazanmasýnýn ardýndan Avrupa'nýn kendini savunabilmesinin daha da önemli hale geldiði vurgulanarak, "Avrupa'nýn yeterli güvenliði saðlayabilmesi ve ABD'nin koruyucu þemsiyesi olmaksýzýn kendini savunabilmesi için NATO hedefi olan GSYH'nin yüzde 2'sinin üzerinde savunma harcamasý yapýlmasý gerekmektedir." denildi.
Araþtýrmada, savunma bütçeleri ve askeri yatýrýmlar yýllardýr çok düþük olduðu için Avrupa ülkelerinin yeterli savunma kapasitesine ulaþma çabalarýný artýrmasý gerektiði belirtilerek, mevcut jeopolitik durumun derhal daha yüksek savunma harcamalarý gerektirdiði ifade edildi.
Ifo araþtýrmacýsý Florian Dorn, konuya iliþkin deðerlendirmesinde, "Avrupa ülkelerinin çabalarýný önemli ölçüde artýrmalarý gerekecek çünkü bütçeler yýllardýr yeterli bir savunma kapasitesi oluþturmak için çok düþük." ifadesini kullandý.
Almanya'nýn son 30 yýlda NATO'nun yüzde 2'lik hedefini tutturamadýðý için gerekli savunma yatýrýmlarýnda þu anda yaklaþýk 230 milyar avroluk bir boþluk olduðunu aktaran Dorn, Ýtalya'nýn da son 30 yýlda hesaplanan yüzde 2'lik hedefe ulaþmak için gerekli olan yaklaþýk 120 milyar avroluk bir açýðý olduðunu ifade etti.
Uluslararasý bir karþýlaþtýrma yapýldýðýnda Avrupalýlarýn genellikle daha fazla harcamaya ihtiyaç duyduklarý ve bunun da NATO'nun yüzde 2'lik hedefinin ötesinde savunma harcamasý yapýlmasý için bir baþka argüman olduðunu belirten Dorn, "Örneðin Rusya ya da Çin'de asker maaþlarý ve askeri teçhizat maliyetleri Batý Avrupa ülkelerine kýyasla çok daha düþüktür. Dolayýsýyla Rusya ayný miktarda parayla, daha yüksek ücret ve fiyat seviyelerine sahip Batý ülkelerine kýyasla daha fazlasýný karþýlayabilir." ifadelerini kullandý.
Dorn, bütçe istikrarýný ve ekonomik rekabet gücünü tehlikeye atmadan savunma kabiliyetlerini sürdürülebilir bir þekilde arttýrmak için inandýrýcý bir plana ihtiyaç olduðunu ifade ederek, "Uzun vadede savunma harcamalarýnýn ne kadar artmasý gerektiði, Avrupa'da mevcut kaynaklarýn ne kadar iyi ve etkin kullanýldýðýna da baðlýdýr. Ancak, mevcut jeopolitik durum göz önüne alýndýðýnda, Avrupa'da artan verimlilik ve ortak yapýlar meyvelerini verene kadar savunma harcamalarýna yatýrým yapýlmasý gerekecektir." deðerlendirmesinde bulundu.
Araþtýrmada, Ýspanya'da savunma yatýrýmlarýnda açýðýn 80 milyar avro olduðu ortaya konulurken, tüm Avrupa NATO ülkeleri arasýnda sadece Polonya ve Birleþik Krallýk'ýn 1990'dan beri yýllýk olarak GSYH'nýn yüzde 2'sinden fazlasýný savunmaya harcadýðý belirtildi.