Çin'in hakimiyet iddia ettiði Güney Çin Denizi'nde Avustralya, Japonya ve ABD'nin de dahil olduðu gerilimler sürerken, Avustralya'nýn Çin'e yönelik suçlamalarý karþýlýklý restleþmelere neden oluyor.
Mayýs ayýnda Güney Çin Denizi'ndeki Çin balýkçý teknelerinin Avustralya helikopterlerine lazer saldýrýsý gerçekleþtirdiðini ileri süren Avustralya, haziran ayýnda da Çin askerlerinin Avustralya'ya uðrayýp gemilere ''bebek mamasý'' kutularý yüklediðini, bunun gizli bir görev olabileceðini iddia etti.
Çin ise, bebek mamasý olayý ile ilgili, ''Askerlerin ziyaret ettikleri yerlerde cazibe merkezlerini ziyaret etmesi ve yerel ürünler almasý normaldir.'' açýklamasýnda bulunurken, helikopterlere yönelik lazer saldýrýlarýný kesin bir dille reddetti.
SON SUÇLAMA: CASUS GEMÝ
Avustralya ordusu, 2 yýlda bir ABD ile Avustralya'nýn ortak düzenlediði tatbikatlarda bir casusluk skandalý yaþandýðýný ileri sürdü.
Ýddiaya göre Çin'e ait Dongdiao sýnýfý Type 815G elektronik gözetleme gemisinin, Cumartesi günü Papua Yeni Gine'nin kuzeyinden Avustralya'ya doðru yol almaya baþladý. Hedefleri gizlice dinlemek için tasarlanan ve geliþmiþ iletiþim sistemlerine sahip geminin, Avustralya ordusu tarafýndan takibe alýndýðý belirtildi.
Konuya iliþkin açýklamalarda bulunan Avustralya Savunm Kuvvetleri (ADF) Ortak Operasyonlar þefi Korgeneral Greg Bilton, ''Onu izliyoruz ve hedefini bilmiyoruz. Ancak Queensland'ýn doðu kýyýlarýna yaklaþacaðýný varsayarak önlemlerimiz alacaðýz.'' ifadelerini kullanmýþtý.
''ÇÝN TEHDÝDÝ TEORSÝNÝ BESLEMEK ÝÇÝN BÝR TAKIM UYDURMALAR...''
Çinli uzmanlar, Avustralya'nýn Çin'in sýradan denizcilik faaliyetleri ile ilgilenmek yerine Japonya'nýn tatbikatlara gönderdiði amfibi gemileri ile ilgilenmesi gerektiðini belirtiyor. Buna gerekçe olarak da Japonya'nýn Ýkinci Dünya Savaþýndan sonra savunma politikalarýna aykýrý olan saldýrgan askeri giriþimleri gösteriliyor.
Global Times'a açýklamalarda bulunan PLA Donanma Askeri Akademik Araþtýrma Enstitüsü uzmanlarýndan Zhang Junshe, ''Avustralya'nýn iddiasý abartýlý olmaktan baþka bir þey deðil ve "Çin tehdidi" teorisini yutturmayý hedefliyor.'' dedi.
Junshe, Çin gemilerinin uluslararasý sularda yelken açma hakkýna sahip olduðunu bildikleri halde, Çin'in casuslukla suçlanmasýný ve endiþelendiðini anlamadýklarýný belirtti.
Japonya'nýn askeri geliþiminin dünyayý asýl endiþelendiren konu olmasý gerektiðini belirten Junshe, ''Japonya'daki askeri geliþmeler ve savunma politikalarýndan uzak saldýrgan tutum, Japonya tarafýndan iþgal edilen ülkelerde endiþeye neden oluyor. Avustralya dahil, Çin'in normal denizcilik faaliyetleri hakkýnda sorumsuz yorumlar yapan ülkeler, bunun yerine Japonya'nýn saldýrgan askeri gücünün hýzlý geliþimi konusunda endiþe duymalýdýr.'' dedi.