Avustralya Yayýn Kuruluþunun (ABC) haberine göre, Dýþiþleri Bakaný Penny Wong, dün, Birleþmiþ Milletler (BM) Genel Kurulu'nda, Filistin'e BM üyeliði ve ilave haklar talep edilen karar tasarýsýnýn kabul edilmesinin ardýndan yaptýðý açýklamada, ülkesinin "evet" oyu kullandýðýný anýmsattý.
Oylamanýn, Filistin'i tanýyýp tanýmamaya dair deðil Filistin'e BM forumlarýnda yer almak konusunda ek haklar tanýmaya iliþkin olduðunu vurgulayan Wong, "Desteklediðimiz karar, hem Ýsraillilere hem Filistinlilere uzun vadeli barýþ ve güvenlik saðlanmasýna dair." ifadesini kullandý.
Wong, zamaný geldiðini düþündüklerinde Avustralya'nýn Filistin'i tanýyacaðýný kaydetti.
"Söylemek istediðim þu ki; Avustralya artýk tanýnmanýn ancak barýþ sürecinin sonunda gerçekleþebileceðini düþünmüyor. Barýþ sürecinin bir parçasý olarak da gerçekleþebilir." deðerlendirmesinde bulunan Wong, ancak iki devletin kurulmasýyla Ýsrail'in barýþ ve güvenliðinin saðlanacaðýný belirtti.
Wong, Avustralya'nýn bölgesindeki Yeni Zelanda, Japonya, Endonezya, Singapur ve Güney Kore gibi çok sayýda müttefikiyle karar tasarýsýna destek vermesinin pozisyonunda yalnýz olmadýðýný gösterdiðini vurguladý.
Bakan Wong, artýk açýkça bir ateþkesin müzakere edildiðini, acil insani ateþkes ve barýþ sürecinin baþlangýcýný görmek istediklerini kaydetti.
- YENÝ ZELANDA GAZZE'DE DERHAL KALICI ATEÞKES ÇAÐRISINDA BULUNDU
Yeni Zelanda Dýþiþleri Bakaný Winston Peters da yaptýðý açýklamada, ülkesinin BM Genel Kurulu'ndaki oylamada kullandýðý "evet" oyunun, "uluslararasý toplumun bölgeyi kuþatmaya devam eden sonsuz þiddet döngüsünden duyduðu hayal kýrýklýðýný yansýttýðýna" iþaret etti.
"Ýsrail ile barýþ içinde yan yana yaþayacak müstakbel bir Filistin devletinin tek kalýcý ve adil çözüm olduðunu sürekli olarak belirttik. Bu da ancak taraflarýn bu çatýþmayý sona erdirmesi ve müzakere masasýna dönmesiyle baþarýlabilir." ifadesini kullanan Peters, Gazze'de derhal kalýcý bir ateþkes çaðrýsýnda bulundu.
Peters, Gazze'deki felaket niteliðindeki insani krizin, Refah'a askeri müdahaleyle deðil yalnýzca müzakere masasý etrafýnda bir araya gelecek taraflarca çözülebileceðini belirterek, gerilimin derhal düþürülmesini istedi.
- BM GENEL KURULU, FÝLÝSTÝN HAKKINDAKÝ KARAR TASARISINI KABUL ETTÝ
BM Genel Kurulu'nda dün yapýlan oylamada, Filistin'in BM üyeliðinin Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) tekrar görüþülmesi ve "gözlemci" statüsündeki Filistin'e bazý ilave haklar tanýnmasý talep edilen karar tasarýsý kabul edildi.
Türkiye'nin yaný sýra 80'e yakýn ülkenin ortak sunucusu olduðu karar tasarýsý, 193 üyeli BM Genel Kurulu'nda 143 "evet" oyuyla kabul edildi. Tasarý 25 "çekimser" oy alýrken, aralarýnda ABD, Arjantin, Papua Yeni Gine, Çekya ve Macaristan'ýn bulunduðu 9 ülke "hayýr" oyu kullandý.
Kararda, "Filistin'in BM Þartý'nýn 4. maddesi uyarýnca BM'ye üyelik kriterlerini yerine getirdiðine ve bundan dolayý BM'ye üye olarak kabul edilmesi" gerektiðine iþaret edildi.
Filistin, 2011'de de BM'ye tam üyelik baþvurusu yapmýþ ancak BMGK'de gereken desteði alamamýþtý. Filistin, 2012'de BM'de "daimi gözlemci statüsüne" kavuþmuþtu.