Meclis genel kurulunda þiddetli tartýþmalarýn yaþanmasýna yol açan ilkokul çocuklarýnýn baþörtüsü takmalarýný yasaklayan yasa tasarýsý, muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ve Yeni Avusturya Partisi'nin (NEOS) ret oylarýna raðmen FPÖ ve ÖVP ile Liste Pilz oluþumundan iki milletvekilinin oylarýyla mecliste kabul edildi.
Muhalefet sýralarýndan söz alan milletvekilleri yasanýn entegrasyona hizmet etmeyeceðini aksine ayrýþmaya yol açacaðýný savunarak, yasa karþýtý konuþmalar yaptý. Bir grup Avusturyalý Müslüman da mecliste bulunarak tartýþmalarý takip etti.
Hükümetin, meclisin üçte iki çoðunluðuna ulaþarak yasa tasarýsýný, anayasa hükmünde kanun maddesi olarak geçirme çabasý, muhalefetin karþý çýkmasý sayesinde basit yasa þeklinde meclisten geçti.
Yasanýn anayasa hükmünde deðil de salt çoðunlukla basit yasa olarak meclisten geçmesi, yasanýn Anayasa Mahkemesine taþýnarak iptal edilmesinin yolunu açýyor.
Baþta Avusturya Ýslam Cemaati olmak üzere, çeþitli sivil toplum kuruluþlarý yasanýn, anayasanýn eþitlik ilkesiyle çeliþtiði gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine yasanýn iptali için itirazda bulunacaklarýný açýkladý.
"Ýlkokul öðrencilerinin 10 yaþýna kadar, baþlarýný örtecek þekilde dini inançlarý temsil eden kýyafetleri giymesi yasaklanmýþtýr.” ifadesine yer verilen yasa metninde, yeni düzenlemeye aykýrý davranan ailelerin 440 avroya kadar para cezasýna çarptýrýlabileceði belirtiliyor.
Aþýrý saðcý hükümet, baþörtüsü yasaðýnýn çocuklarýn geliþimi ve uyum sürecine hizmet etmesi amacýyla hayata geçirilmek istendiðini savunurken, hali hazýrda neredeyse bütün okullarda bulunan Hristiyanlara ait haç sembolünün yasaklanmamasý ve Yahudilerin kullandýðý Kipa’nýn yasaðýn dýþýnda tutulmasý, Müslümanlara yönelik uygulanan ayrýmcýlýðýn en önemli göstergesi olarak yorumlandý.