Azerbaycan Cumhurbaþkaný Aliyev'den uyarý: Tehdit görürsek önlemler almak zorunda kalacaðýz
ABONE OL

Aliyev, Bakü'deki ADA Üniversitesi'nde düzenlenen "COP29 ve Azerbaycan için Yeþil Vizyon" baþlýklý uluslararasý foruma katýlarak konuþma yaptý, sorularý yanýtladý.

Ermenistan'la barýþ anlaþmasý imzalanmasý için yürütülen müzakerelere deðinen Aliyev, "Barýþ anlaþmasý imzalanmasýna hiçbir zaman olmadýðý kadar yakýnýz. Ýþgal döneminde hiçbir zaman buna yakýn olmadýk. O zaman temel ilkelerde bile mutabýk kalamýyorduk. Þimdi ise barýþ anlaþmasýnýn nasýl olmasý gerektiði konusunda ortak bir anlayýþa sahibiz. Sadece detaylarý çözmemiz gerekiyor. Ama elbette her iki tarafýn da zamana ihtiyacý var." diye konuþtu.

Aliyev, Azerbaycan'ýn batý illeri ile Nahçývan'ý Ermenistan üzerinden birleþtirecek güzergaha iliþkin, "10 Kasým 2020'de (Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasýnda) imzalanan üçlü bildiride bu konu belirtiliyor. Evet, orada Zengezur Koridoru ifadesi yer almýyor fakat orada Azerbaycan'ýn batý kýsýmlarý ile Nahçývan arasýnda yol baðlantýsý olmasý, bu yolun güvenliðinin Rus birliklerce saðlanacaðý yazýlýyor. 3 yýldan fazladýr Ermenistan bu maddeyi ihlal ediyor. Onlar Nahçývan'la yol baðlantýsý kurulmasýný engelliyor." ifadelerini kullandý.

Ermenistan'ýn yeni silahlar edinmesine de deðinen Aliyev, "Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ý bize karþý silahlandýrýyor. Bunu açýkça yapýyorlar ve hatta bize bir þeyler kanýtlamaya çalýþýyorlar. Biz de oturup bekleyemeyiz. Bu tavrýmýzý Ermeni hükümetine ve bugün Ermenistan'a sahip çýkmaya çalýþan taraflara açýkça ilettik. Kendimize yönelik ciddi tehdit görürsek ciddi önlemler almak zorunda kalacaðýz." þeklinde konuþtu.

"TÜRKÝYE-AZERBAYCAN BÝRLÝÐÝ, BÖLGESEL GÜVENLÝK VE ÝSTÝKRARIN ÖNEMLÝ KRÝTERÝDÝR"

Aliyev, Türkiye-Azerbaycan iliþkilerine yönelik ise þunlarý söyledi:

"Türkiye-Azerbaycan birliði, bölgesel güvenlik ve istikrarýn önemli kriteridir. Türkiye ile Ermenistan arasýndaki yakýnlaþma ve Azerbaycan ile Ermenistan arasýndaki normalleþme paralel yürütülmelidir. Bizim de Türkiye Cumhurbaþkaný'nýn da tutumu bu yöndedir."