Azerbaycan Ermenistan sýnýrýna asker konuþlandýrdý! Operasyon yaptýlar
ABONE OL

Sýnýr devriyesi atmak ve Ermeni isyancýlara karþý faaliyet yapmak için konuþlandýrýlan birlik bugün Zangilan bölgesinde bir dizi operasyon gerçekleþtirdi.

Törende konuþan Devlet Sýnýr Birliði komutaný Korgeneral Ýlham Mehdiyev, operasyonun baþarý ile icra edilmesinden dolayý Genelkurmay Baþkaný Elchin Guliyev'in tebriklerini iletti.

Konuþmada, devlet sýnýrlarýnýn korunmasýnýn büyük önem taþýnmasý nedeniyle, bu alanlarda gerekli altyapýnýn oluþturulmasý için çalýþmalarýn sürdüðü ve mevcut askeri birliðin faaliyete geçirilmesinin büyük bir adým olduðu kaydedildi.

Bölge yeni açýlan askeri birliði de denetleyen komuta kademesi "Yapýlan incelemeler sonucunda bu askeri birlik Azerbaycan sýnýr güvenliði için hayati öneme sahip." dedi.

Etkinliðin sonunda operasyona katýlan askerler ödüllendirildi.

Daðlýk Karabað'da Türk-Rus Ortak Gözlem Merkezi faaliyetini sürdürüyor

Azerbaycan'ýn Ermenistan iþgalinden kurtardýðý Daðlýk Karabað'da ateþkesin gözlemlenmesi kapsamýnda kurulan Türk-Rus Ortak Gözlem Merkezi faaliyetine devam ediyor. Merkezde görevli askerler ateþkese uyulup uyulmadýðýný gözlemliyor.

Aðdam kentinin Merzili köyü yakýnlarýnda yerleþen, açýlýþý 30 Ocak'ta yapýlan ortak merkezin kapýlarý basýn mensuplarýna açýldý. Merkezde görevli askerler bölgeden insansýz hava araçlarýyla (ÝHA) alýnan görüntüleri birlikte izliyor, ateþkese uyulup uyulmadýðýný gözlemliyor.

4 hektar alana kurulu, 65 prefabrik yaþam ve hizmet alanýnýn yer aldýðý merkezde ÝHA personeli de dahil 60 Türk, 60 da Rus askeri görev yapýyor.

Buradaki Türk ve Rus askerler çalýþmalarýný karþýlýklý saygý ve anlayýþ içinde yürütüyor.

Merkezde yaþam ve dinlenme alanlarý birbirinden ayrý fakat gözlem karargahý ile yemekhane ortak. Her ülkeye ait karargah alanýnýn bulunduðu merkezde mescit ve kilise de yer alýyor. Merkezin güvenliðini Azerbaycan askerleri saðlýyor.

Spor salonu, futbol, voleybol ve basketbol sahalarýnýn yer aldýðý merkezde, hem karma hem de karþýlýklý müsabakalarýn yapýlmasý planlanýyor.

"Ateþkes ihlallerini engellemeye yönelik tedbirler alýnýyor"

Merkezde görevli Türk askerlerden Albay Ali Karakaþ, basýn mensuplarýna yaptýðý açýklamada, baþlýca görevlerinin bölgedeki tüm çatýþmalarý sonlandýrmak, ateþkesi kontrol etmek olduðunu söyledi.

Merkezde ihlallerle ilgili verilerin toplanmasý, birleþtirilmesi ve doðrulanmasýnýn organize edildiðini belirten Karakaþ, "Burada gözlem yapýlýyor, ÝHA ve diðer kaynaklardan alýnan veriler deðerlendirilerek kayda giriliyor. Ýlgili þikayetler, konular veya sorunlar inceleniyor, ateþkes ihlallerini engellemeye yönelik tedbirler alýnýyor." dedi.

Rus askeri görevlilerden Albay Mihail Zavalkin de 7 gün 24 saat ÝHA'larla gözetim gerçekleþtirdiklerini, bugüne kadar herhangi bir ihlal tespit etmediklerini söyledi.

Azerbaycan ordusunun 27 Eylül 2020'de baþlattýðý operasyonda, 5 kent merkezi, 4 kasaba ve 286 köyün kurtarýlmasý üzerine Ermenistan, 10 Kasým'da yenilgiyi kabul etmiþ, iþgal altýndaki Aðdam, Laçýn ve Kelbecer illerini de boþaltacaðýný taahhüt eden bildiriye imza atmýþtý.

Bildiride, taraflarýn ateþkese uymasý denetiminin verimliliðinin artýrýlmasý amacýyla gözlem merkezi oluþturulmasý kararlaþtýrýlmýþtý.

Türk-Rus Ortak Gözlem Merkezi'ne iliþkin mutabakat zaptý, Milli Savunma Bakaný Hulusi Akar ile Rusya Savunma Bakaný Sergey Þoygu arasýnda 11 Kasým 2020'de imzalanmýþtý.

Merkezin açýlýþý, Azerbaycan Savunma Bakaný Zakir Hasanov, Türkiye Milli Savunma Bakan Yardýmcýsý Yunus Emre Karaosmanoðlu ve Rusya Savunma Bakan Yardýmcýsý Aleksandr Fomin'in katýlýmýyla 30 Ocak'ta yapýlmýþtý.

Star.com.tr