Azerbaycan ile Rusya arasýnda Hazar Denizi için çalýþma grubu kuruldu
ABONE OL

Azerbaycan Bakanlar Kurulundan yapýlan açýklamada, Azerbaycan Ekoloji ve Doðal Kaynaklar Bakan Yardýmcýsý Rauf Hacýyev ile Rusya Doðal Kaynaklar ve Ekoloji Bakan Yardýmcýsý Sergey Anopriyenko baþkanlýðýnda ortak çalýþma grubunun kurulduðu bildirildi.

Açýklamaya göre, iki ülkenin ilgili bakanlýk ve kurumlarý ile bilim insanlarýnýn yer aldýðý grup, Hazar Denizi'nin suyunun çekilmesinin nedenlerini araþtýracak, suyun çekilmesine iliþkin kýsa vadeli ve uzun vadeli tahmin raporlarý ve sýðlaþmanýn etkisinin azaltýlmasý hususunda faaliyet raporlarý hazýrlayacak.

Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin'in 19 Aðustos'ta Azerbaycan'a yaptýðý ziyarette Hazar Denizi'nin sýðlaþmasý gündeme gelmiþti.

Azerbaycan Cumhurbaþkaný Ýlham Aliyev, Putin'le yaptýðý basýn toplantýsýnda, Hazar Denizi'ndeki ekolojik durumdan endiþe duyduklarýný belirterek "Ýki yýl önce su altýnda olan kayalar bugün bir metre yüzeye çýkmýþ durumda. Bunu Abþeron Yarýmadasý'nýn tüm kýyýlarýnda gözlemliyoruz. Durumu birlikte analiz etme ve hem ikili hem de diðer kýyýdaþ ülkelerle birlikte olasý bir çevre felaketini önlemek için yollarýn belirlenmesi konusunda mutabakata vardýk." demiþti.