Azerbaycan'dan Fransa'ya sert tepki: Kabul edilemez
ABONE OL

Hacýzade, yaptýðý yazýlý açýklamada, Fransa Ýçiþleri Bakaný Darmanin'in bir televizyon kanalýna verdiði röportajda Azerbaycan aleyhine iddialarda bulunduðunu belirtti.

Darmanin'in Fransa'nýn Hint-Pasifik'teki özerk bölgesi Yeni Kaledonya'daki baðýmsýzlýk taraftarlarýnýn liderleriyle Azerbaycan arasýnda iliþki bulunduðunu iddia ettiðini hatýrlatan Hacýzade, "Fransýz Bakan'ýn mesnetsiz iddialarýný tamamen reddediyoruz." ifadelerini kullandý.

Hacýzade, "Fransa'nýn Azerbaycan'a yönelik aþaðýlayýcý açýklamalarýný þiddetle kýnýyor ve 'Ermenilerin toplu katliamý' gibi kabul edilemez suçlamalarla Azerbaycan'a yönelik karalama kampanyasýnýn durdurulmasýný talep ediyoruz." çaðrýsý yaptý.

Darmanin'in, ülkesinin yerli halklara karþý iþlediði insanlýk suçlarýný ve milyonlarca masum insanýn vahþice öldürülmesine neden olan sömürgecilik geçmiþini hatýrlamasýnýn daha doðru olacaðýný belirten Hacýzade, "Fransa Ýçiþleri Bakaný, Azerbaycan'ý Yeni Kaledonya'daki baðýmsýzlýk yanlýsý protestolarý desteklemekle suçlamak yerine, ülkesinin bu tür protestolarý körükleyen baþarýsýz denizaþýrý politikalarýna odaklanmalýdýr. Fransa'yý bir kez daha ülkemize yönelik asýlsýz iddialara son vermeye çaðýrýyoruz." deðerlendirmesinde bulundu.

- YENÝ KALEDONYA'DAKÝ PROTESTOLAR

Yeni Kaledonya'da baðýmsýzlýk yanlýlarý, seçimlerdeki etkilerini azaltacaðý için Fransýz hükümetinin anayasal reform giriþimine karþý çýkýyor.

Ada'da son 2 gündür artan þiddet olaylarýnda yaklaþýk 200 iþ yeri ve 50'den fazla araç ateþe verilmiþti.

Olaylarda, 130 kiþi gözaltýna alýnmýþ ve 60'tan fazla güvenlik görevlisi yaralanmýþtý.

Yeni Kaledonya'da artan þiddet olaylarýnýn ardýndan olaðanüstü hal ilan edilmiþti.