Azerbaycan'dan Fransa'ya tepki: Gerginliðin sorumlusu Macron!
ABONE OL

Bakanlýktan yapýlan açýklamada, Azerbaycan'ýn uyarýlarýna raðmen Ermenistan'a ölümcül taarruz silahlarý saðlamasýnýn Fransa'nýn Güney Kafkasya'daki provokatif faaliyetlerinin kanýtý olduðu belirtildi.

Fransa Savunma Bakanlýðýnýn 2023'te Ermenistan'a sadece savunma amaçlý silahlar saðlayacaklarýný beyan ettiði fakat öldürücü silahlar saðladýðý hatýrlatýlan açýklamada, bu durumun Fransa yönetiminin "ikiyüzlülüðünün bir baþka tezahürü" olduðu ifade edildi.

Açýklamada, "Güney Kafkasya'da militarizasyon ve jeopolitik entrika politikasý izleyen Macron rejimi, Ermenistan ile Azerbaycan arasýndaki normalleþmenin ve bölgede sürdürülebilir barýþýn saðlanmasýnýn önünde engel oluþturuyor. Yýkýcý ve taraflý politikasý nedeniyle normalleþmenin ve bölgesel süreçlerin dýþýnda kalan Fransa'nýn mevcut yönetimi, Azerbaycan'a karþý yýkýcý politikasýný sürdürmektedir." ifadeleri yer aldý.

"YENÝ BÝR SAVAÞA GÝDEN YOLU AÇMAKTADIR"

Ermenistan'ýn iþgalci bir devlet olduðu belirtilen açýklamada, "BMGK daimi üyesi Fransa'nýn, kanlý saldýrý deneyimi olan Ermenistan'ý yeniden silahlandýrmasý ve Erivan yönetiminin intikamcý politikasýný desteklemesi hem siyasi sorumsuzluktur hem de yeni bir savaþa giden yolu açmaktadýr." ifadesi kullanýldý.

Açýklamada, Fransa'nýn sömürgecilik siyaseti hatýrlatýlarak, Yeni Kaledonya ve diðer deniz ötesi Fransýz bölgelerindeki itirazlarýn silah gücüyle bastýrýlmasýnýn "Macron rejiminin" gerçek yüzünü ortaya koyduðu kaydedildi.

Fransa'nýn sömürgecilikten miras kalan köklü sorunlarýný çözmek ve yeni sömürgecilik politikalarýna son vermek yerine Azerbaycan'a karþý kara propaganda ve dezenformasyon kampanyasý yürüttüðü belirtilen açýklamada, "Güney Kafkasya'da durumun gerginleþmesinin ve yeni bir savaþ kaynaðýnýn oluþmasýnýn sorumluluðu intikamcý politika izleyen Erivan yönetimi ile Macron diktatörlüðüne ait olacaktýr." ifadeleri kullanýldý.

Fransa Savunma Bakaný Sebastien Lecornu ile Ermeni mevkidaþý Suren Papikyan, Ermenistan'a Caesar topçu sistemi satýþýna iliþkin anlaþma imzalamýþtý.

Caesar topçu sistemleri, Fransýz savunma sanayisi þirketi Nexter tarafýndan üretiliyor.