Azerbaycan'dan küresel enerji için çaðrý: 'COP29 Hidrojen Beyaný'yla temiz enerjiye adým
ABONE OL

Þahbazov, Azerbaycan'ýn baþkenti Bakü'de devam eden Birleþmiþ Milletler (BM) Ýklim Deðiþikliði Çerçeve Sözleþmesi 29. Taraflar Konferansý (COP29) kapsamýnda düzenlenen oturumda konuþtu.

COP platformunda beþ bileþenden oluþan üç büyük giriþimi bakanlar düzeyinde sunduklarýný anlatan Þahbazov, ilk giriþimin "Yeþil Enerji Taahhüdü" olduðunu belirtti.

Söz konusu giriþimin yeþil enerji koridorlarý ve yeþil enerji bölgelerinin oluþturulmasýný teþvik ettiðini kaydeden Þahbazov, "Ýkinci giriþim ise 'Küresel Enerji Depolama ve Þebekeler Taahhüdü' baþlýðýyla sunuldu. Bu giriþim, 2030'a kadar küresel enerji depolama kapasitesini 1500 gigavata çýkarmayý ve 2040 yýlýna kadar 90 milyon kilometrelik þebeke eklemeyi hedefliyor." dedi.

Þahbazov, üçüncü giriþimin ise "COP29 Hidrojen Beyaný" baþlýðýyla sunulduðunu ve bunun hidrojen için standartlar ve düzenlemelerle ilgili olduðunu ifade etti.

Azerbaycan'ý yenilenebilir enerji ihracatýný geliþtirmek için bölgesel projelerde yer alan bir ülke olarak konumlandýrdýklarýný vurgulayan Þahbazov, þöyle konuþtu:

"Bu giriþimler temiz enerjinin küresel ilerlemesini hýzlandýrmak için benzersiz fýrsatlar yaratýyor. Büyük ölçekli iletimi, enerji kaynaklarýnýn tüketim merkezleriyle baðlantýsýný, arz ve talebin dengelenmesini ve þebekeye önemli yeþil enerji kapasitelerinin entegre edilmesini saðlýyorlar. COP29, tüm ülkeleri bu taahhütlere katýlmaya, enerji geçiþimizi ve iklim eylemimizi güçlendirmeye ve gezegenimiz için sürdürülebilir bir gelecek inþa etmek üzere bir araya gelmeye çaðýrýyor."