Azerbaycan'ý desteklediði için Pakistan'a minnettarýz
ABONE OL

Azerbaycan Cumhurbaþkaný Ýlham Aliyev, Pakistan ile ortak askeri tatbikatlarýn sayýsýnýn artýrýlmasýný görüþtüklerini belirterek "Dünyadaki durum deðiþmekte, istikrarsýzlýk noktalarý artmakta. Bu nedenle güçlü bir askeri potansiyel, baðýmsýzlýðýn ve toprak bütünlüðünün garantisidir." dedi.

Azerbaycan'da temaslarda bulunan Pakistan Baþbakaný Muhammed Þahbaz, Aliyev tarafýndan törenle karþýlandý. Baþ baþa ve heyetler arasý görüþmeden sonra iki lider ortak basýn toplantýsý düzenledi.

Aliyev, iki ülke arasýndaki iliþkilerin ortak tarih, kültür, din, dayanýþma ve karþýlýklý desteðe dayandýðýna dikkati çekerek "Ýþgal sýrasýnda Azerbaycan'ý desteklediði ve 44 günlük Vatanseverlik Savaþý sýrasýnda bizi güçlü bir þekilde desteklediði için Pakistan'a minnettarýz." ifadesini kullandý.

Pakistan'ýn, Karabað'daki iþgal nedeniyle Ermenistan ile diplomatik iliþki kurmadýðýný hatýrlatan Aliyev, "Bugün Sayýn Baþbakan'a Azerbaycan ile Ermenistan arasýnda devam eden barýþ anlaþmasý müzakereleri hakkýnda bilgi verdim. Bu anlaþmayý imzalama ihtimalleri var, Ermenistan'ýn sadece siyasi irade göstermesi ve Karabað'ýn Azerbaycan olduðunu resmen ilan ettiklerini kaðýda dökmesi gerekiyor." diye konuþtu.

Azerbaycan'ýn 44 günlük savaþýnda Türkiye ve Pakistan'ýn desteðini gördüðünü belirten Aliyev þunlarý kaydetti:

"Bugün ikili gündemimizde yer alan birçok konunun yaný sýra bölgesel süreçleri, bölgesel güvenlik konularýný görüþtük. Nereye gideceðimiz konusunda çok net bir vizyonumuz var. Azerbaycan'dan birkaç heyetin Pakistan'ý ziyaret etmesi konusunda anlaþtýk. Biri ticaret ve yatýrým konusunu ele alacak, bir sonraki heyet enerji konusunu ele alacak ve üçüncüsü savunma sanayisi alanýnda iþbirliðini ele alacak.

Ticaretimizin hacmini artýrmak için daha ciddi çalýþmalar yapmak konusunda da mutabýk kaldýk. Bu doðrultuda bir mutabakat zaptý imzalayarak, ticaret ciromuzu artýrmaya hizmet edecek ürün listesi üzerinde çalýþacaðýz.

Tabii ki, ister konvansiyonel enerji isterse yenilenebilir enerji olsun, enerji alanýnda büyük umutlar var. Ayný zamanda baþta baþkentler olmak üzere þehirlerimiz arasýndaki uçuþ sayýsýný da artýracaðýmýz konusunda mutabýk kaldýk. Bu, görüþmemizin ve bu gezinin güzel bir sonucu olacak. Ayrýca eðitim alanýnda da büyük bir potansiyel görüyoruz."

Aliyev, Þahbaz ile görüþmesinde savunma sanayisi alanýndaki iþbirliðini de ele aldýklarýný belirterek "Daha önce de belirttiðim gibi gerekli olan ortak askeri tatbikatlarýn sayýsýnýn artýrýlmasý konusunu görüþtük. Dünyadaki durum deðiþmekte, istikrarsýzlýk noktalarý artmakta. Bu nedenle güçlü bir askeri potansiyel, baðýmsýzlýðýn ve toprak bütünlüðünün garantisidir." deðerlendirmesinde bulundu.

Azerbaycan'ýn Ermenistan ile 30 yýl süren müzakerelere katýldýðýný ancak bundan sonuç çýkmadýðýný anýmsatan Aliyev, toprak bütünlüðünün askeri güçle saðlandýðýný söyledi.

Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyinin bazý kararlarý uygulanýrken bazýlarýnýn uygulanmadýðýna dikkati çeken Aliyev, "Bu nedenle toprak bütünlüðü, güvenlik ve refah elbette ülkenizin ekonomik ve askeri gücü ile alakalýdýr. Tüm bu konularda karþýlýklý tam bir anlayýþa sahibiz. Pakistan ve Azerbaycan her zaman omuz omuza duran ülkeler olmuþtur." dedi.

"ÝLÝÞKÝLERÝMÝZ KARÞILIKLI DESTEK, SAMÝMÝYET VE SAYGIYA DAYANMAKTADIR"

Pakistan Baþbakaný Muhammed Þahbaz da iki ülke arasýnda tam bir görüþ birliði olduðunu vurgulayarak "Pakistan ve Azerbaycan, kardeþ iki millettir. Ýliþkilerimiz karþýlýklý destek, samimiyet ve saygýya dayanmaktadýr." diye konuþtu.

Azerbaycan'ýn büyük petrol ve gaz kaynaklarýna sahip olduðuna iþaret eden Þahbaz, "Bu alanda elbette sýkýntýlarýmýz var. Çok pahalý ithalata baðýmlý bir ülkeyiz. Geçen yýl bu alanda 27 milyar dolar harcadýk. Azerbaycan bu zenginliðe sahip ve biz Azerbaycan ile ayný zamanda petrokimya ürünleri alanýnda da iþbirliði yapmak istiyoruz. Suudi Arabistan'ýn Aramco firmasý ile görüþüyoruz ve Azerbaycan'ýn bu konuya katýlmasý ve bu alanda harcadýðýmýz paranýn bir kýsmýný yatýrým olarak devralmasý bizi çok mutlu edecek." diye konuþtu.

Azerbaycan'ý güneþ enerjisi alanýnda Pakistan'a yatýrým yapmaya çaðýran Þahbaz, ülkeler arasýnda ticaretin, turizmin, ulaþýmýn artýrýlmasý için çalýþmalar yapacaklarýný söyledi.