BAE, iddiaya göre Ýsrail'den koruma güvencesi alana dek yardým koridoruna katýlmayacak
ABONE OL

ABD'den yayýn yapan "Axios" sitesine konuþan BAE hükümetine yakýn kaynaklar, BAE yönetimi, Gazze Þeridi'nin Deyr el-Belah bölgesinde ABD merkezli World Central Kitchen (WCK) adlý uluslararasý yardým kuruluþunun konvoyuna düzenlenen ve çoðu Batý uyruklu 7 kiþinin öldürüldüðü saldýrýya tepki gösterdi.

Kaynaklar, BAE'nin, insani yardým çalýþanlarýnýn güvenliðine iliþkin Ýsrail'den tam bir soruþturma ve güvence gelene kadar deniz koridoru yoluyla insani çabalarýný duraklattýðýný söyledi.

BAE son dönemde Akdeniz üzerinden Gazze'ye taþýnan insani yardým misyonunda önemli roller üstleniyor.

Ýsrail'in insani yardým konvoyuna saldýrýsýna dünya genelinden ciddi tepkiler gelirken, BAE Dýþiþleri Bakanlýðý da Ýsrail'in WCK konvoyuna yönelik saldýrýsýný kýnamýþtý.

SALDIRIDA 7 ÇOÐU BATI UYRUKLU 7 KÝÞÝ ÖLMÜÞTÜ

Gazze'nin Deir el-Belah bölgesinde, ABD merkezli uluslararasý yardým kuruluþu World Central Kitchen (WCK) çalýþanlarýný taþýyan konvoy, Ýsrail ordusu tarafýndan vurulmuþtu. Saldýrýda, Avustralya, Polonya, Birleþik Krallýk, ABD-Kanada ve Filistin uyruklu 7 kiþi hayatýný kaybetmiþti.

Saldýrýnýn ardýndan WCK'nin bölgedeki operasyonlarýný derhal durdurduðu ve gelecekteki çalýþmalar için de yakýn zamanda karar alýnacaðý belirtilmiþti.

Ýsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, saldýrýyý detaylýca incelemek ve benzeri olaylarýn yaþanmasýný azaltmak için "soruþturma" baþlatacaklarýný bildirmiþti.

Dýþiþleri Bakaný Yisrael Katz da sosyal medya platformu X üzerinden yaptýðý paylaþýmda, Ýsrail saldýrýsýnda öldürülen WCK çalýþanlarýnýn ailelerine baþsaðlýðý dilemiþti.

YARDIM KURULUÞU KONVOYU, SALDIRI ÖNCESÝNDE ÝSRAÝL ORDUSUNU BÝLGÝLENDÝRMÝÞ

Ýsrail devlet televizyonu KAN'ýn haberine göre, Ýsrail ordusunun, Gazze Þeridi'nin Deyr el-Belah bölgesinde hedef aldýðý ve çoðu Batý uyruklu 7 kiþinin öldürüldüðü, yardým kuruluþu konvoyu hakkýnda önceden bilgilendirildi.

Yardým konvoyunun saldýrý öncesinde Ýsrail ordusuyla koordinasyon saðladýðý belirtilirken, Ýsrail Genelkurmay Baþkaný Herzi Halevi'nin, Güney Komutanlýðý ve ordunun sivil idari iþlerine bakan COGAT ile "tehlikeli" diye nitelediði olayýn detaylarýný görüþtüðü paylaþýlmýþtý.

  • yardým
  • Gazze