Bağlar güçleniyor
ABONE OL
Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Berlin ziyaretinin ardından ikili ilişkilerde yeni bir sayfa açılıyor.

Almanya ve Türkiye, özellikle ekonomi, dış politika ve güvenlik alanlarında çok daha yakın işbirliği için “stratejik diyalog” mekanizması oluşturma kararı aldı. İki ülke arasında kurulması planlanan Türkiye Almanya Stratejik İşbirliği Konseyi’nin ilk toplantısını, 29-30 Kasım tarihleri arasında Berlin’de yapması bekleniyor. Stratejik diyalog toplantılarına Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Alman mevkidaşı Guido Westerwelle başkanlık edecek.

İlişkilerde yeni dönem

Stratejik diyalog mekanizması, bundan üç sene önce gündeme getirilmiş ancak bugüne kadar yaşama geçirilememişti. Türkiye’nin son dönemde Almanya için artan önemi, Arap Baharı sürecinde dış politikada yakın işbirliği sonucunda Ankara ve Berlin, ilişkileri yeni bir düzeye çıkarmayı kararlaştırıldı. Eylül ayında Davutoğlu ve Westerwelle’nin New York’taki görüşmelerinde genel hatlarını belirledikleri stratejik diyalog mekanizması, Başbakan Erdoğan ile Almanya Başbakanı Merkel’in görüşmelerinde son aşamaya getirildi. Türkiye Almanya Stratejik İşbirliği Konseyi’nin ayrıntıları üzerinde Türk ve Alman diplomatların görüşmelerini sürdürdüğü, yeni mekanizmanın tüm çerçevesinin gelecek günlerde netlik kazanacağı öğrenildi.

DW’nin edindiği bilgilere göre, “stratejik diyalog” kapsamında iki ülke dışişleri bakanlarının başkanlık edeceği Türkiye Almanya Stratejik İşbirliği Konseyi’nin her yıl en az bir kez toplanması hedefleniyor. Toplantılara, kademeli olarak diğer ilgili bakanlıklar ve kurumların temsilcilerinin de katılması planlanıyor. İki ülkenin ortak çıkarları bulunan konularda yakın işbirliğinin sağlanması ve ikili ilişkilerdeki bazı sorunların aşılması amacıyla, stratejik diyalog kapsamında “ortak çalışma grupları” oluşturulacak. Güvenlik gibi alanlarda uzmanların da katılacağı toplantılar düzenlenecek.

Türkiye özellikle PKK ile mücadele konusunda Almanya’dan daha yakın bir işbirliği bekliyor. Başbakan Merkel, Berlin’deki görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, iki ülke içişleri bakanları ve bakanlık müsteşarlarının bir araya geleceğini belirterek, terörle mücadele ve terörün mali kaynaklarının kurutulması konusunda daha fazla destek olma sözü verdi.


Türkiye Almanya Stratejik İşbirliği Konseyi, gelecekte iki ülke arasında mini-kabine toplantılarına kadar gidebilecek çok daha yakın ve kapsamlı işbirliğinin ilk adımı olarak görülüyor. Bu toplantıların zamanla daha da geliştirilmesi, dışişleri bakanlarının yanı sıra, diğer bakanların da katılacağı Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi düzeyine çıkarılması hedefleniyor. Stratejik diyalog buluşmaları ile Almanya ile Türkiye arasında çok geniş bir alana yayılan güçlü bağlara iki ülke kamuoylarında da daha fazla görünürlülük sağlamak amaçlanıyor.

Eşsiz ortaklık

Gelecek yıl diplomatik ilişkilerin kurulmasının 250. yılını kutlayacak olan Türkiye ve Almanya, iki ülke arasındaki yakın bağları “eşsiz ortaklık” olarak tanımlıyor. Almanya’da bulunan yaklaşık 3 milyon Türk asıllı göçmen iki ülke arasında bağları daha da güçlendiriyor. Her yıl 4 milyonun üzerinde Alman turist Türkiye’yi ziyaret ediyor. Özellikle Alanya’da yoğunlaşan, Türkiye’de yaşayan Alman vatandaşlarının sayısı da 70 bine ulaşıyor.

Almanya, Türkiye’nin bir numaralı ticaret ortağı olmayı sürdürürken, yaklaşık 4 bin 800 Alman firması, Türkiye’de yatırımlara sahip bulunuyor. İki ülke arasındaki ticaret 2011 yılında yeni bir rekor kırarak, 31,4 milyar euroya ulaşmıştı.

(Deutsche Welle Türkçe)