Bakan Fidan: Güneydoðu Asya ile Türkiye arasýndaki güçlendirilmiþ iþbirliði küresel etkiye sahip
ABONE OL

Fidan, Endonezya'nýn baþkenti Cakarta'da düzenlenen Türkiye-ASEAN Sektörel Diyalog Ortaklýðý Üçlü Toplantýsý'nda konuþtu.

FETÖ'nün darbe giriþiminde þehit olan vatandaþlarý anan Fidan, 251 vatandaþýn en büyük fedakarlýðý yaptýðýný ve Türk demokrasisini, egemenliðini ve özgürlüðünü korumak için savaþtýðýný söyledi.

Fidan, Türkiye'nin Asya bölgesindeki dostlarýnýn FETÖ ile mücadelede yaptýklarý iþbirliðinin takdirle karþýlandýðýný belirterek, terör tehdidini kesin olarak ortadan kaldýrmak için birlikte daha fazlasýný baþarmaya kararlý olduklarýný vurguladý.

Uluslararasý sistemin büyük bir dönüþümün eþiðinde olduðunu kaydeden Fidan, tüm dünyada bölgesel ve sivil çatýþmalarýn arttýðýný, küresel ekonomik toparlanmanýn zayýfladýðýný, enerji krizinin henüz bitmediðini, yoksulluk, eþitsizlik, gýda güvensizliði ve iklim þoklarýnýn endiþe verici seviyelerde olduðunu söyledi.

Fidan, ayrýca 2030'a kadar sürdürülebilir kalkýnma hedeflerine ulaþmanýn zorluðuna dikkati çekerek, "Ancak bir Endonezya atasözünün dediði gibi, saðlam aðaç fýrtýnadan korkar. Güneydoðu Asya ile Türkiye arasýndaki güçlendirilmiþ iþbirliði, küresel gidiþat üzerinde kalýcý ve olumlu bir etki býrakma potansiyeline sahip." ifadelerini kullandý.

Stratejik vizyonu üç sütun altýnda özetlediklerini kaydeden Fidan, bunlardan birincisinin "barýþ arayýþý" olduðunu vurguladý.

Dýþiþleri Bakaný Fidan, "Türkiye, günümüzün giderek karmaþýklaþan ve uzayan çatýþmalarýna barýþçýl çözümler aramaktadýr. Ukrayna'dan Somali'ye, Filipinler'den Balkanlar'a kadar arabuluculuk çalýþmalarýmýzýn somut sonuçlarýndan gurur duyuyoruz." deðerlendirmesini yaptý.

- "TÜRKÝYE VE ASEAN, BÖLGELERÝNDE EKONOMÝK BÜYÜME ÝÇÝN ÖNEMLÝ MERKEZLER OLMAYA DEVAM EDÝYOR"

Türkiye'nin Rusya, Ukrayna ve Birleþmiþ Milletler (BM) ile baþlattýðý Karadeniz Tahýl Giriþimi'yle benzeri görülmemiþ bir kýtlýðý önlediðini vurgulayan Fidan, "Bunun olumlu etkisi, dünyadaki her yemek masasýnda hissediliyor. Türkiye bölgesel sahiplenmeye öncelik vermeye ve aþýrý etkilerden arýnmýþ bir dýþ politika yürütmeye devam edecektir." dedi.

Bu anlamda ASEAN'a çok benzediklerini belirten Fidan, ASEAN'ýn Güneydoðu Asya'yla ilgili olarak barýþçýl ve refah içerisinde bir yolculuðu gerçekleþtirmesinde bir araç olduðunu dile getirdi.

Fidan, öte yandan Türkiye ve ASEAN'ýn önemli siyasi diyaloðu bir araya getirerek yenilikçi ve barýþçýl çözümler ortaya koyabileceðini vurguladý.

Türkiye'nin ekonomik iyileþmesinin salgýn sonrasýnda bütün beklentilerin aksine son derece önemli bir artýþ gösterdiðini, 2023'ün ilk 3 ayýnda Türkiye'nin gayri safi yurt içi hasýlasýnýn yüzde 4 oranýnda artarak dünyada en iyi geliþen ekonomiler arasýnda yer aldýðýný aktaran Fidan, Türkiye'nin ihracatýnýn halihazýrda geçen yýl 252,4 milyar dolara ulaþtýðýný dile getirdi.

Fidan, ayný dönemde ASEAN'ýn 700 milyonluk nüfusuyla dünyanýn 5. gayri safi yurt içi hasýlasýna sahip olduðunu belirterek, "Bu anlamda Türkiye ve ASEAN, bölgelerinde ekonomik büyüme için önemli merkezler olmaya devam ediyor. Bu anlamda karþýlýklý faydalý olacak olan iliþkilerimizi ortak öncelikler üzerine oturtmanýn her iki tarafa da fayda saðlayacaðýna inanýyorum." ifadelerini kullandý.

- YENÝDEN ASYA GÝRÝÞÝMÝ

Yeniden Asya Giriþimi'nin Türkiye'nin en temel ilkelerinden biri olduðunu kaydeden Fidan, bu giriþimin ticaret, yatýrýmlar, savunma sanayii, baðlantýsallýk, yeþil enerji ve dijital teknolojiler gibi önemli alanlarý öncelik olarak belirlediðini ve ayný zamanda sürdürülebilir kalkýnma hedeflerine odaklandýðýný anlattý.

Fidan, Yeniden Asya Giriþimi'nin ayný zamanda ASEAN'ýn Hint-Pasifik eriþim stratejisini destekleyen bir giriþim olduðuna dikkati çekerek, stratejilerinin ve dinamizmin bir araya gelmesinin ekonomik iyileþmeyi yapýsallaþtýracaðýný ve sürdürülebilir kalkýnma hedeflerine ulaþmalarýný saðlayacaðýný ifade etti.

- ETKÝN ÇOK TARAFLILIK VURGUSU

Üçüncü önemli ayaðýn ise etkin çok taraflýlýk olduðunun altýný çizen Fidan, bugün en zor engellerin aslýnda sýnýr tanýmadýðýný, düzensiz göç, iklim deðiþikliði, iklimle ilgili ortaya çýkan felaketler ve ayný zamanda atýk sorununun kritik durumunun bu zorluklardan bazýlarý olduðunu aktardý.

Fidan, Türkiye ve Güneydoðu Asya'nýn bunlardan en kötü etkilenenler arasýnda olduðuna iþaret ederek, ASEAN üyelerinin Türkiye'de 6 Þubat'ta yaþanan yýkýcý depremlerin akabinde göstermiþ olduklarý dayanýþmanýn her zaman hatýrlayacaklarý önemli bir destek olduðunu dile getirdi.

Bu tür engellerle iþbirliði ruhuyla baþ edebilmek için Türkiye'nin ASEAN gibi etkin çok taraflýlýðýn önemine inandýðýný aktaran Fidan, bunun ayný zamanda Türkiye'nin Sýfýr Atýk inisiyatifinin ortaya çýkardýðý ve en temel odaklandýðý noktalardan bir tanesi olduðunu ve BM Genel Kurulu tarafýndan da bu inisiyatifin desteklendiðini ifade etti.

Fidan, çok taraflýlýðýn artmasý için uluslararasý kuruluþlarýn, özellikle BM'nin reforma tabi tutulmasý gerektiðini vurgulayarak, bu baðlamda ASEAN ve üyeleriyle çok daha fazla dayanýþma saðlamak istediklerini söyledi.

Güneydoðu Asya'nýn Türkiye'yle çalýþmasýnýn ve ASEAN'la iþbirliðinin güçlendirilmesinin, Türkiye'nin siyasi ve finansal bir merkez olmasý hedeflerini desteklemeye devam ettiðini aktaran Fidan, 28 Mayýs'ta yapýlan seçim sonrasýnda Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn oluþturduðu kabinenin en temel önceliklerinden bir tanesinin de bu olduðuna iþaret etti.

Fidan, yeni dönemde kýtasal eriþim stratejilerini daha kurumsal hale getireceklerini belirterek, "Bunlarýn arasýnda Yeniden Asya Giriþimi var. Bunun için yeni ortaklýk modelleri geliþtireceðiz ve mevcut olanlarý güçlendireceðiz. Ýþte bu nedenle bölgesel ve küresel siyasi ortamda temel oyuncular olarak Türkiye ve ASEAN'ýn çok daha ileri seviyede iþbirliði yapmasý gerektiðine inanýyoruz. Türkiye ve ASEAN arasýndaki bu diyalog ortaklýðý bizim ortak hedefimiz için önemli bir sinerji oluþturabilir. Bu da adil, kapsayýcý ve sürdürülebilir bir uluslararasý düzendir." diye konuþtu.