Bangladeþ'teki Arakanlý Müslümanlar ülkelerine ''onurlu ve güvenli'' þekilde dönmek istiyor
ABONE OL

Evlerini ve ülkelerini terk etmek zorunda kalmalarýnýn 6'ncý yýlýnda Arakanlý Müslümanlar mülteciler, Cox Bazar bölgesindeki kamplarda toplandý.

Arakanlýlar burada düzenledikleri protestolarda, ülkeleri Myanmar'a onurlu, güvenli ve eþit vatandaþlar olarak geri dönme taleplerini bir kez daha dile getirdi.

Kutupalong kampýnda yaþayan Arakanlý Abdullah, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, 2017'de Myanmar ordusunun yaptýðý "Arakan soykýrýmýna" iliþkin düzenlenen protestoya kendisiyle beraber yüzlerce insanýn katýldýðýný kaydetti.

Abdullah, "Burada Myanmar askeri personeli tarafýndan katledilen insanlarý, tecavüze uðrayan kadýnlarý ve öldürülen Arakanlý çocuklarý anmak için toplandýk." ifadesini kullandý.

Yapýlan insan haklarý ihlalleri için "adalet istediklerini" belirten Abdullah, "Myanmar'a güvenli bir þekilde dönmek ve ülkelerimize geri gönderilmeden önce sahip olduðumuz vatandaþlýk haklarýný geri istiyoruz." dedi.

Abdullah, kamplarda çalýþma imkanýna sahip olmadýklarý için ödenen kýsýtlý yardýmlarla yaþamak zorunda olduklarýný söyledi.

Bölgedeki en geniþ mülteci kampýnda yaþayan Ali Jinnah Hussin de "Arakan soykýrýmýndan kurtulan biri olarak yapýlan bu katliamý asla unutmayacaðýz ve asla affetmeyeceðiz. Adalet, eþit haklar ve özgürlüðümüzü elde edene kadar savaþmayý býrakmayacaðýz." ifadelerini kullandý.

Hussin, kamplarda geçici süre yaþamak zorunda kalan insanlarýn, temel insan haklarýný kaybettiðini belirterek, Arakanlýlarýn ülkelerine güvenli bir þekilde dönmeleri için küresel güçler ve kuruluþlardan Myanmar'a baský yapmalarýný talep etti.

- Arakanlý Müslümanlara etnik temizlik

Myanmar'ýn Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasýnda çatýþmalar çýkmýþ, olaylarda çoðu Müslüman binlerce kiþi katledilmiþ, yüzlerce ev ve iþ yeri ateþe verilmiþti.

Birleþmiþ Milletler ve uluslararasý insan haklarý örgütleri, Arakanlý Müslümanlara yönelik þiddeti "etnik temizlik" ya da "soykýrým" olarak adlandýrýyor.

- Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020 genel seçimlerinde hile yapýldýðý iddialarýnýn ortaya atýlmasý ve ülkede siyasi gerilim yaþanmasýnýn ardýndan 1 Þubat 2021'de yönetime el koymuþtu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dýþiþleri Bakaný Aung San Suu Çii baþta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltýna almýþ ve bir yýllýðýna olaðanüstü hal ilan etmiþti.

Darbeden bu yana yaklaþýk 3 binden fazla kiþi hayatýný kaybetti, 13 bin kiþi gözaltýna alýndý ve 10 binin üzerinde kiþi halen hapishanelerde tutuluyor. Myanmar askeri mahkemeleri, tutuklulardan 2'si çocuk 114 siyasi mahkum hakkýnda idam kararý verdi.

  • Arakanlýlar
  • Myanmara dönüþ
  • Eþit vatandaþlýk