Türk Ýþbirliði ve Koordinasyon Ajansý Baþkanlýðý (TÝKA) tarafýndan 2 yýl önce restore edilip çevre düzenlemesi yapýlan Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) baþkenti Lefkoþa'daki müzede, 24 Aralýk 1963'teki Kanlý Noel saldýrýlarýnda Rum çetelerince evlerinin banyo küvetinde öldürülen askeri doktor Binbaþý Nihat Ýlhan'ýn eþi Mürüvvet ve çocuklarý Murat, Kutsi ile Hakan'ýn kiþisel eþyalarý, kronoloji duvarý, fotoðraflar, sesli oda ve hafýza havuzu yer alýyor.
"Kumsal Katliamý" veya "Banyo Katliamý" olarak bilinen saldýrýnýn mermi izlerini halen duvarlarýnda taþýyan ve 1966 yýlýnda açýlan Barbarlýk Müzesi, 1963'ten 1974'e kadar Kýbrýs Türklerinin maruz kaldýðý zulmün simgesi kabul ediliyor.
Rum çeteleri tarafýndan anne ve çocuklarýn katledildiði küvet, kanlý bornozlar ve diðer kiþisel eþyalar Barbarlýk Müzesi'nde sergilenerek Kýbrýs Türklerinin yaþadýklarý acýlar, somut kanýtlarla gelecek nesillere aktarýlýyor.
Müzede yer alan panoda 1963-1968 yýllarýnda Rum saldýrýlarý sonucunda þehit olanlarýn adlarýnýn yazýlý olduðu bir liste bulunurken hafýza havuzundaki o döneme ait fotoðraflar, ziyaretçilere geçmiþe tanýk olmalarý imkanýný veriyor.
Rauf Denktaþ Üniversitesi Öðretim Görevlisi Doç. Dr. Yurdagül Atun, Barbarlýk Müzesi'nin Kýbrýs'ta Türklerin yaþadýðý acýlarý dünyaya duyurmak bakýmýndan bir sembol olduðunu belirterek "Müzede yansýtýlanlardan çok fazlasýný yaþadýk. Burada yansýtýlanlar Kýbrýs'ta 1963-1974 yýllarý arasýnda yaþadýklarýmýzýn binde biri desek, yeridir." ifadelerini kullandý.
Rumlarýn 1960'ta kurulan Kýbrýs Cumhuriyeti'ni Kýbrýs'ý Yunanistan'a baðlamak için basamak olarak gördüklerini söyleyen Atun, 1963'ten itibaren uygulamaya koyduklarý Akritas Planý ile Türklere yönelik toplu katliam ve soykýrým eylemlerine giriþtiklerini söyledi.
Barbarlýk Müzesi'nde sergilenen eþyalarýn bir dönemi hatýrlatma iþlevi gördüðünü anlatan Atun, "Barbarlýk Müzesi bizim 1974 öncesi yaþadýklarýmýzýn küçük bir kesitidir." dedi.
Barbarlýk Müzesi ile ilgili AA muhabirine bilgi veren müze görevlisi Hülya Özkartal da müzenin hafta içi 8.30-15.00 saatlerinde açýk olduðunu belirterek ziyaretçilerin, kronoloji odasýnda bulunan elektronik rehberden faydalanabileceklerini kaydetti.
Özkartal, Binbaþý Nihat Ýlhan'ýn eþi Mürüvvet ile çocuklarý Murat, Kutsi ve Hakan'ýn eþyalarýnýn müzede sergilendiðini anlatarak içeride bulunan sesli rehberden ziyaretçilerin müze ve o dönemin olaylarýna ait birçok bilgiyi dinleyebileceklerini kaydetti.
Müzenin ücretsiz olduðunu belirten Özkartal, "Hafýza havuzunda 2 bin bilgi ve fotoðraf var. O dönemde yerli ve yabancý basýnda çýkan yazýlarda bunlarýn içinde. Ayrýca müzeyi ziyaret eden herkes 14 dakikalýk bir belgeseli izleyerek geçmiþle ilgili daha fazla bilgi edinebilir." dedi.