Baþbakan Kurti, Sýrbistan'a uygulanan ithalat yasaðýnýn kaldýrýldýðýný açýkladý
ABONE OL

Baþbakan Kurti, Maliye, Çalýþma ve Transferler Bakaný Hekuran Murati ile düzenlediði basýn toplantýsýnda, "kýsýtlayýcý tedbir" olarak nitelendirdiði ithalat yasaðýnýn ticari bir karar olmadýðýný, güvenlik gerekçeleriyle alýndýðýný söyledi.

Kurti, Sýrbistan'dan ülkeye girecek mallarýn güvenlik riski oluþturmamasýný saðlamak amacýyla iki ülke arasýndaki sýnýr kapýlarýna x-ray tarama cihazlarý saðlama konusunda ABD ve Avrupa Birliði'nden (AB) yardým beklediklerini vurguladý.

Gümrük kontrol alanýnýn geniþliði ve sýnýr kapýsýna yakýnlýðý nedeniyle mallarýn geçiþine ilk olarak Merdare'de izin verdiklerini belirten Kurti, x-ray tarama cihazlarýnýn iki ülke arasýndaki diðer sýnýr kapýlarýna yerleþtirilmesiyle ithalatýn tüm sýnýr kapýlarýndan yapýlabileceðini belirtti.

Kosova basýnýndaki haberlere göre, Almanya, Kosova'nýn Sýrp mallarýna yönelik ithalat yasaðýný kaldýrmadýðý taktirde Orta Avrupa Serbest Ticaret Anlaþmasý (CEFTA) ve Berlin Süreci'nden dýþlanabileceði konusunda uyarýda bulunmuþtu.

Öte yandan, Sýrbistan Baþbakaný Milos Vucevic de karar nedeniyle uzun süredir devam eden gerginliðin azaldýðýný ifade ederek, Kosovalý Sýrplarýn düzenli olarak yiyecek ve ilaç tedarik edebileceklerini belirtti.

- Olay

Sýrbistan, 14 Haziran 2023'te Kosovalý emniyet mensuplarý olduklarý belirlenen 3 kiþiyi "Sýrbistan'da eylem yapmayý planladýklarý" gerekçesiyle iki ülkenin sýnýr bölgesinde gözaltýna almýþ, Kosova ise polislerin Sýrbistan tarafýndan "kaçýrýldýðýný" savunmuþtu.

Kosova hükümeti, 3 Kosovalý polis memurunun Sýrbistan tarafýndan gözaltýna alýnmasýnýn ardýndan güvenliði gerekçe göstererek Sýrbistan'dan mal ithalatýna yasak getirmiþti.

Polis memurlarý 26 Haziran 2023'te serbest býrakýlmýþ ancak Sýrp mallarýyla ilgili karar yürürlükte kalmýþtý. Karar daha sonra gevþetilerek, Sýrbistan'dan hammadde ithalatý yasak kapsamýndan çýkarýlmýþtý.