Ýsrail ile varýlan ateþkes anlaþmasý sonrasý açýklamada yapan Mikati, "Hükümetimizin BMGK'nin 1701 sayýlý kararýný tüm hükümleriyle uygulama, Lübnan ordusunun ülkenin güneyindeki varlýðýný güçlendirme ve BM Lübnan Geçici Barýþ Gücü (UNIFIL) ile iþbirliði yapma konularýndaki kararlýðýný teyit ediyoruz." dedi.
Mikati, Ýsrail'e ateþkes anlaþmasýna baðlý kalma, Lübnan'ýn güneyinde iþgal ettiði bölgelerden çekilme ve 1701 sayýlý kararý uygulama çaðrýsý yaptý.
Lübnan'ýn güneyinde güvenlik otoritesinin Lübnan ordusu olduðunu vurgulayan Mikati, Ýsrail'in "arkasýna saklandýðý bahanelerin boþa çýktýðýný" ifade etti.
Mikati, dünya ülkeleri ile uluslararasý kuruluþlara sorumluluklarýný üstlenme çaðrýsýnda bulunarak, Lübnan'ýn "yýkýlanlarý yeniden inþa etmek ve devlet kurumlarýnýn güçlendirilmesi için uzun bir yolculuða" baþladýðýný belirtti.
Lübnan ordusunun öncülüðünde devlet otoritesinin tüm ülkede hakim olmasý konusunda umutlu olduðunu belirten Mikati, Lübnan'ýn güneyinde de silahlý kuvvetlerin varlýðýný güçlendireceðine vurgu yaptý.
Lübnan ile Ýsrail arasýnda varýlan ateþkes antlaþmasý yerel saatle 04.00 (TSÝ 05.00) itibarýyla yürürlüðe girmiþti.
- BMGK'NÝN 1701 SAYILI KARARI
BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayýlý kararý, Ýsrail'in Mavi Hattý'nýn gerisine çekilmesini ve bu hatla Lübnan'daki Litani Nehri arasýndaki bölgenin silahsýzlandýrýlmasýný, burada sadece Lübnan ordusu ve Birleþmiþ Milletler Lübnan Geçici Barýþ Gücü'ne (UNIFIL) ait silah ve askeri araç-gerecin bulundurulmasýný öngörüyor.
Ancak Lübnan'ýn güneyindeki Litani Nehri ve Ýsrail ile sýnýr olarak belirlenen Mavi Hat arasýndaki neredeyse tüm bölgeler, 2000 yýlýndan bu yana Hizbullah'ýn güçlü askeri nüfuzu altýnda bulunuyor.