Baþbakan Sanchez: Türkiye, bizim için anahtar bir ortak
ABONE OL

Türkiye-Ýspanya 8. Hükümetler Arasý Zirve kapsamýnda Ýspanya'nýn baþkenti Madrid'deki BBVA Banka Genel Merkezi'nde "Ýþ Forumu" düzenlendi.

Türkiye'den 150'ye yakýn iþ insanýný sektörlerindeki Ýspanyol mevkidaþlarýyla buluþturan forumun açýlýþýna Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan ve Ýspanya Baþbakaný Pedro Sanchez de katýldý.

Baþbakan Sanchez, "Ýspanya ve Türkiye her alanda en muhteþem iliþkilere sahip iki ülke. Bu zirvelerin düzenli yapýlmasý da bunun çok güzel bir örneði. Türkiye, Ýspanya için anahtar bir ekonomik ortak ve bölgesinde önemli bir oyuncu." ifadelerini kullandý.

"Ýspanyol þirketleri Türk ekonomisinin iyileþen görüntülerini, alýnan tedbirlerin cesaretini, ekonomik programýn saðlamlýlýðýný takdir ediyor." diyen Sanchez, þöyle devam etti:

"Türkiye'ye her zaman güven duyduk. Bunun için çok saðlam temellerimiz var. Biz hep Türkiye'ye güvendik. Bazýlarý Türkiye'den çekilirken biz yatýrýmlarýmýzý ikiye katladýk. Biz bu güveni koruduk. Türkiye önümüzdeki 10 yýllarda ekonomik aðýrlýðýný ve önemini artýrmaya devam edecektir. Türkiye ve Ýspanya birbirine güvenen ve özel iliþkileri olan, dost ülkelerdir."

Ýspanya'nýn Türkiye ile mevcut Karþýlýklý Yatýrýmlarýn Korunmasý ve Geliþtirilmesi Anlaþmasý'ný gözden geçirme kararý aldýðýný ve bunun çok deðerli olduðunu kaydeden Sanchez, "devlet kurumlarý arasýnda imzalanacak 5 mutabakat zaptýnýn yatýrýmlarý ve üçüncü ülkelerdeki ortak projeleri daha da hýzlandýracaðýný" dile getirdi.

Sanchez, "Büyük fýrsatla karþý karþýya olduðumuza dair inancýmýz tam. Muhteþem iliþkilerimizi güçlendirmeliyiz." diye konuþtu.

- "TÜRKÝYE'YÝ LATÝN AMERÝKA PAZARINA YAKLAÞTIRMAK BÝZÝM TAAHHÜDÜMÜZ"

Ýspanya Ýþverenler Örgütleri Konfederasyonu (CEOE) Baþkaný Antonio Garamendi de "Burada uluslararasýlaþma anlamýnda çok büyük bir adým atýyoruz. Zirve, iki ülke için de biz iþ dünyasý için de çok önemli. Büyük bir fýrsat yakaladýk. Ýspanya ve Türkiye arasýnda çok fazla ortak deðer var ama bizim için en önemlisi, ekonomilerindeki açýlým." dedi.

Türkiye'nin stratejik bir öneme sahip olduðunu, Ýspanya'nýn da hem AB üyesi olmasý hem de Latin Amerika'daki baðlarýyla öne çýktýðýný vurgulayan Garamendi, "Türkiye'yi Latin Amerika pazarýna yaklaþtýrmak bizim taahhüdümüz." ifadesini kullandý.

"Dijitalleþme, yeþil enerji gibi çok fazla fýrsat ve ortak deðerlerimiz var." diyen CEOE Baþkaný, "Güven, bizim için anahtar olacak. O yüzden Türkiye ve Ýspanya hükümetlerinin yakýn iliþkileri hayati öneme sahip." deðerlendirmesini yaptý.

- "TÜRKÝYE BÖLGEDE VE DÜNYADA BÝR ÖNCÜ"

Foruma ev sahipliði yapan BBVA Bankasýnýn Baþkaný Carlos Torres Vila da "Türkiye'ye çok büyük bir güvenimiz var. Türkiye bölgede ve dünyada bir öncü. Avrupa'da da önemli bir konumu var. Bu da yabancý yatýrýmcýlar için çok çekici." diye konuþtu.

Konuþmasýna Türkçe "BBVA'ya hoþgeldiniz" diyerek baþlayan Torres, "Türkiye atýlan adýmlarla enflasyonu ve risk primini düþürmeye baþladýðýný, Türk lirasýna deðer kazandýrdýðýný görüyoruz. Bundan dolayý Türk devletini tebrik ediyoruz." dedi.

Torres ayrýca, Ýspanya hükümetini de "2024 yýlý sonunda yüzde 2,5'lik büyüme yakalanabileceði ve bunun AB ortalamasýnýn oldukça üzerinde olmasýndan dolayý" tebrik etti.

Dýþ Ekonomik Ýliþkiler Kurulu (DEÝK) Baþkaný Nail Olpak da "Türkiye-Ýspanya zirvesinin kapsamlý ortaklýða dönüþmesini memnuniyetle karþýladýklarýnýn" altýný çizerek sektörler arasý mevcut iþbirliðinin yeþil ve dijital dönüþüm baþta olmak üzere yeni alanlarla geliþtirilmesini öngördüklerini kaydetti.

Olpak, "AB-Türkiye Gümrük Birliði anlaþmasýnýn modernizasyonu bizim için son derece önemli, desteklerini bekliyoruz." dedi.

DEÝK Türkiye-Ýspanya Ýþ Konseyi Baþkaný Ebru Özdemir de "Ýkili ekonomik iliþkilerde kalýcý bir etki yaratmak, bunu üçüncü ülkeler taþýmak ve sürdürülebilir kýlmak hedefimiz." mesajýný verdi.