Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn KKTC çaðrýsý BM Genel Kurulu'na damga vurdu
ABONE OL

Birleþmiþ Milletler (BM) 79. Genel Kurul toplantýlarý kapsamýnda ABD'nin New York þehrinde bulunan Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaþkaný Ersin Tatar, AA muhabirine deðerlendirmede bulundu.

Tatar, BM Genel Kurul toplantýlarý kapsamýnda KKTC hakkýndaki meseleleri Türk devletlerinden ve farklý ülkelerden muhataplarýyla görüþtüðünü belirterek bunlarý New York'taki Türkevi'nde yer alan KKTC Temsilciliðinde gerçekleþtirdiðini aktardý.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn, BM Genel Kurulunda, KKTC'nin tanýnmasý yönünde üçüncü kez çaðrýda bulunduðunu anýmsatan Tatar, bunun, Genel Kurul'a damgasýný vurduðunu söyledi.

Tatar, "Kýbrýs Türkü'nün kendi duyuramadýðý sesini en güçlü þekilde Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaþkaný Sayýn Recep Tayyip Erdoðan orada duyurmuþtur. O kadar güzel cümlelerle anlatýyor ki bütün dünya bu mesajý duyuyor." diyerek dünya liderlerinin yaný sýra diplomatlarýn ve araþtýrmacýlarýn Genel Kurul'da bu mesajý dinlediðini kaydetti.

Ersin Tatar, Erdoðan'ýn BM Genel Kurulunda uluslararasý toplumun önünde Gazze'ye yönelik yaptýðý deðerlendirmenin de takdir topladýðýna iþaret etti.

KKTC'nin baþkenti Lefkoþa'da Kýbrýs Barýþ Harekatý'nýn 50'nci yýlýnýn kutlandýðý törende de Erdoðan'ýn KKTC'yi "Türkiye'nin gözbebeði" olarak nitelendirdiðini hatýrlatan Tatar, "Geliþen yoðun stratejik, jeopolitik olaylarla Doðu Akdeniz'de yine kendisinin konuþmasýnda ifade ettiði hem Doðu Akdeniz'in kuzeyinde ve batýsýnda Türkiye Cumhuriyeti'nin kendi haklarý ve hukuklarý ve Kýbrýs halkýnýn tümünün etrafýndaki tüm parsellerde ve o enerji daðýlýmýndaki coðrafyanýn genelinde Kýbrýs Türkü'nün hakký vardýr. Kýbrýs adasýnýn etrafýndaki bütün o pozisyonlardan Kýbrýs Türkü'nün kendi hakký vardýr." dedi.

Tatar, Kýbrýs Türklerinin yalnýz olmadýðýný ve Türkiye'nin hem kendi hakkýný hem de Kýbrýs Türkü'nün hakkýný korumakla mükellef olduðunu vurgulayarak dünyanýn Kýbrýs meselesinin artýk geride kaldýðýný ve KKTC'nin tanýnmasý gerektiðini bildiðini dile getirdi.

Erdoðan'ýn BM Genel Kurulundaki "Federasyon modeli artýk geçerliliðini tamamen yitirmiþtir. Ada'da iki ayrý devlet ve iki ayrý halk vardýr. Kýbrýs Türklerinin müktesep haklarý olan egemen eþitlik ve eþit uluslararasý statüleri yeniden tescil edilmeli, tecrit artýk son bulmalýdýr. Bugün uluslararasý toplumu bir kez daha Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'ni tanýmaya, diplomatik, siyasi ve ekonomik iliþkiler kurmaya davet ediyorum." ifadelerine iþaret eden Tatar, bu sözlerin kendileri için deðerli olduðunu belirtti.

- TATAR'IN NEW YORK'TAKÝ DÝPLOMATÝK TEMASLARI

Tatar, New York'ta Cumhurbaþkaný Erdoðan ile görüþtüðünü ve Türk hükümetinden bakanlarýn katýldýðý sivil toplum davetlerinde konuþmalar yaptýðýný aktararak iþ insanlarýyla çeþitli görüþmeler gerçekleþtirdiðini kaydetti.

Bu görüþmelerde, KKTC'nin milli davasýnýn hangi aþamada olduðunu anlattýðýný söyleyen Tatar, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yýlýnýn tamamlanmasýnýn meseleleri farklý boyutlara ulaþtýrdýðýný dile getirdi.

Tatar, Doðu Akdeniz'deki jeopolitik geliþmelerin yaný sýra enerji ve güvenlik meselelerine dikkati çekerek Gazze'deki savaþýn ve Türkiye'nin Libya ve Mýsýr ile iliþkilerinin bölgedeki meseleyi çok farklý boyutlara getirdiði deðerlendirmesinde bulundu. Tatar, KKTC'nin bu denklemler içerisinde yer alan baðýmsýz bir Türk devleti olduðunun altýný çizdi.

- TDT GÖZLEMCÝ ÜYELÝÐÝ

KKTC'nin, Türk Devletleri Teþkilatýnýn (TDT) gözlemci üyesi olduðunu anýmsatan Tatar, "Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti, bugün bütün Türk dünyasýnýn Akdeniz'e açýlan bir penceresi þeklinde oradaki konumunu sürdürmektedir; barýþýn, huzurun ve oradaki güvenliðin bir teminatýdýr." ifadelerini kullandý.

Tatar, "Türkiye'nin rolünün ve etkisinin ne kadar artmakta olduðunu görüyoruz. Küresel dengelerin deðiþmesiyle artýk Türkiye bir aktördür, sesini dinletebilen, duyurabilen bir güçtür. Sayýn Erdoðan liderliðinde gerçekten büyük bir ivme kazanmýþtýr. Bütün bunlarýn tabii ki Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'ne de yansýmasýný görüyoruz." dedi.

Egemen eþitlik ve eþit uluslararasý statünün KKTC'nin özden gelen haklarý olduðunu kaydeden Tatar, bunlar teyit edilemeden Kýbrýs Türk halkýnýn müzakere sürecine "çekilemeyeceðini" vurguladý. Tatar, Türk toplumunun ambargolar altýnda býrakýldýðý çerçevede bir anlaþmayý imzalamayacaklarýný söyledi.

Tatar, Türkiye'nin son yýllarda her platformda KKTC'ye desteðini vurguladýðýna dikkati çekerek Doðu Akdeniz'de bambaþka bir denge kurulduðunu, bunun görülmesi gerektiðini, aksi takdirde barýþ, huzur ve güven ortamýnýn tesis edilemeyeceðini dile getirdi.

- TÜRKÝYE ÝLE YUNANÝSTAN ARASINDAKÝ GÖRÜÞMELER

Türkiye ile Yunanistan arasýndaki görüþmeleri "olumlu geliþmeler" olarak nitelendiren Tatar, "Bütün bunlar gerekli yerlere gerekli mesajlarýný verilmesi bakýmýndan önemli. Bizim de beklentimiz Rum tarafýnýn artýk Kýbrýs Türk halkýnýn haklý pozisyonunu görebilmeleridir." diye konuþtu.

Tatar, herkesin hakkýný almasý gerektiðini belirterek birlikte barýþ ve huzur içinde yaþanabilecek bir gelecek sunmak istediklerini kaydetti.

Türkiye'nin Doðu Akdeniz'deki en uzun sahil þeridine sahip olduðunu vurgulayan Tatar, Türkiye'nin Doðu Akdeniz'de söz sahibi olduðunu belirtti.

- ÝNGÝLTERE VE ABD, GKRY'DEKÝ ÜSLERÝ KULLANIYOR

ABD ile GKRY arasýnda artan savunma iþbirliðine iliþkin Tatar, GKRY'de iki egemen Ýngiliz üssü olduðunu ve bunlarý Ýngiltere'nin istediði gibi kullanabildiðini anlattý.

Tatar, Ýngiltere'nin bu üsleri askeri olarak da her anlamda kullanabildiðini belirterek ABD'nin de filosu bulunduðunu ve oradaki limanlarý kullandýklarýný söyledi.

Bu anlaþmalarýn GKRY'i o bölgedeki bir üs olarak kullanýlmasý için daha da cazip hale getirdiðini ifade eden Tatar, GKRY'nin bir üs olarak kullanýlmasý durumunda hedef haline geleceðine dair farklý taraflardan açýklamalar olduðunu belirtti.

Tatar, KKTC'nin hedef haline gelmediðini ve GKRY gibi üs olarak kullanýlmadýðýný aktararak "Büyük bir devlet ve ana vatan olarak ve Kýbrýs'ýn garantör ülkesi olarak ve bölgenin en büyük ve en güçlü ülkesi olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin deðerlenmeleri benim için önemlidir." ifadesini kullandý.

GKRY ile bir dertleri olmadýðýný kaydeden Tatar, KKTC ve Türkiye'nin derdinin halkýn yaþamýný sürdürmesi, refah içinde ve güvende olmasý, çaðdaþ dünya deðerleriyle yoluna devam etmesi olduðunu dile getirdi.

Tatar, GKRY ile bir kavgalarý olmadýðýný belirterek "Yeter ki herkes yerini bilsin. Yeter ki Güney Kýbrýs kendi nimetleriyle, ekonomik baþarýlarýyla yoluna devam etsin." diye konuþtu.

- "ÝKÝ DEVLET BÝRBÝRÝNÝ TANIRSA KIBRIS MESELESÝ KÖKTEN ÇÖZÜLÜR"

Bir anlaþma olabilmesi için 61 yýldýr iki ayrý devlet olduðu gerçeðinin görülmesi gerektiðine dikkati çeken Tatar, "Bu iki devlet, birbirini tanýrsa o zaman zaten Kýbrýs meselesi kökten çözülür. Türkiye de buna yardýmcý olmaya hazýr." deðerlendirmesini yaptý.

Tatar, adil, kalýcý ve sürdürülebilir bir anlayýþla Kýbrýs meselesinin çözülmesinin herkes için bir kazanç olacaðýna iþaret ederek Kýbrýs Barýþ Harekatý'ndan bu yana Kýbrýs'ta barýþ ve huzur olduðunu vurguladý.

- "KIBRIS'TA BÝR ÝÞGALCÝ VARSA, O DA YUNANÝSTAN"

Türkiye'nin Kýbrýs'ta "iþgalci" olarak nitelendirildiði iddialarý reddeden Tatar, "Kýbrýs'ta bir iþgalci varsa o da Yunanistan'dýr." dedi.

Tatar, Kýbrýs'ta 1964, 1974 ve 2004'te olmak üzere 3 anayasa ihlali yapýldýðýný anýmsatarak "Dolayýsýyla anayasayý ihlal eden ve bugün Kýbrýs Cumhuriyeti diye, bu 1960'ta kurulan devleti istismar ederek bir Rum devletiymiþ gibi Kýbrýs'ýn tümünü temsil eder gibi bir anlayýþla orayý iþgal eden Yunanistan'ýn desteðiyle Kýbrýslý Rumlardýr." diye konuþtu.

Birleþmiþ Milletler 79. Genel Kurulu için bulunduðu New York'ta Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, Dýþiþleri Bakaný Hakan Fidan ve diðer ilgili bakanlar ve bürokratlarla Türkevi'nde Kýbrýs meselesini boyutlarýyla deðerlendirdiklerini anlatan Tatar, bunlarýn çok deðerli olduðunu ve geliþmelere cevap verme noktasýnda birlikte hareket etmenin mutluluk verici olduðunu dile getirdi.

Tatar, Türkiye ve KKTC'nin ayný þekilde tutum sergilemesinin dýþarýdan bakýldýðýnda daha güçlü bir etki býraktýðýna dikkati çekti.

Kýbrýs Türklerinin bir bütün þeklinde hareket etmediðine dair bir algý oluþturulmaya çalýþýldýðýna deðinen Tatar, Kýbrýs Türklerini parçalamaya, bölmeye ve davalarýna zarar vermeye çalýþanlarýn çabalarýna alet olmamalarý gerektiðini vurguladý.

Tatar, New York'taki görüþmelerinin devam edeceðini, 28 Eylül'de Birleþmiþ Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir araya geleceðini ifade ederek Guterres'in Kýbrýs meselesini çok iyi anladýðýný ve bildiðini, meseleye adil ve tarafsýz baktýðýný dile getirdi.

- GAZZE'YE YARDIM GAZÝ MAÐUSA LÝMANI'NDAN DA YAPILABÝLÝRDÝ

Tatar, AA muhabirinin GKRY limanlarýndan Gazze'ye gemilerle yardým faaliyetlerinin iþlevselliðine iliþkin sorusuna, Kýbrýs adasýnýn hepsinin GKRY'e aitmiþ gibi bir algý oluþturulmaya çalýþýldýðý þeklinde yanýt verdi.

Esas olan Gazze'ye yardým ve tahliyeyse bunun Gazi Maðusa Limaný'ndan da yapýlabileceðine iþaret eden Tatar, bu sürece Türkiye'nin destek verebileceðini ve böylece KKTC'nin de Gazze'ye yardým eli uzatabileceðini bildirdi.

Tatar, Türkiye'nin bu noktada çok duyarlý ve cesaretli olduðunu, elinden geleni yaptýðýný belirterek KKTC'nin de bu yardým faaliyetlerine dahil olmayý dilediðini ancak hepsinin GKRY üzerinden yapýldýðýný ifade etti.

- "BARIÞIN DEVAMI HEM KIBRIS TÜRKÜ'NE HEM DE KIBRIS RUMU'NA YARAR"

GKRY ile bir anlaþma olacaksa Türkiye'nin ve Türk Silahlý Kuvvetleri'nin caydýrýcý olarak varlýðýnýn devam etmesi gerektiðinin altýný çizen Tatar, "Bu varlýðý, barýþýn devamý hem Kýbrýs Türküne hem de Kýbrýs Rum'una yarar. Çatýþma olduðunda herkes kaybeder. Madem ki bunun çözümünü bulduk ve 50 yýldýr kimsenin burnu kanamýyor, mutlaka Türkiye Cumhuriyeti, herhangi bir anlaþmanýn parçasý olacak, garantörlüðü devam edecek, asker orada duracak ki barýþ, huzur ve güven devam etsin." diye konuþtu.

Tatar, Gazze'de yaþananlarýn bir kez daha ana vatan Türkiye'nin garantörlüðünün, Türk askerinin varlýðýnýn ve iki devletliliðin ne kadar önemli olduðunu gösterdiðini vurgulayarak Ýsrail-Filistin meselesinin de iki devlet ve iki devletli çözümle ilgili olduðunu söyledi.

KKTC'yi 1974 öncesine, daha kötü bir duruma götürecek baþka bir anlaþma istemediklerini aktaran Tatar, sadece daha iyi bir durum olacaksa yeni bir anlaþma saðlanabileceðini kaydetti.

Kýbrýs'ýn güneyindeki askeri hareketlilik sonrasý net mesaj: Türkiye ile kendi tedbirimizi alýrýz

Ýngiltere'nin Kýbrýs adýmýna tepki

Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz: EOKA çetelerinin yaptýklarý tarihin sayfalarýnda duruyor