Batý Þeria'da Kovid-19'a raðmen Ayrým Duvarý'na karþý halk direniþi aktifleþtirilecek
ABONE OL

Filistin Kurtuluþ Örgütü'ne (FKÖ) baðlý Ayrým Duvarý (Utanç Duvarý) ve Yahudi Yerleþim Birimleriyle Mücadele Konseyi Baþkaný Velid Assaf, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) raðmen gelecek hafta Batý Þeria'da Ayrým Duvarý'na karþý halk direniþini aktif hale getireceklerini açýkladý.

Assaf, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, Kovid-19'un yayýlmasýna raðmen, gelecek hafta halk direniþini harekete geçirmek için bir eylem planý hazýrlandýðýný söyledi.

Konsey Baþkaný Assaf, planýn, Ayrým Duvarý ve Yahudi yerleþimcilerin saldýrýlarýna karþý Batý Þeria'da gösteriler, oturma eylemleri ve diðer farklý etkinliklerin düzenlenmesini kapsadýðýný belirtti.

Assaf, "Kovid-19 nedeniyle halk direniþ etkinliklerini durdurmuþtuk. Ancak Yahudi yerleþimcilerin Filistinlilere, mülklerine ve arazilerine yönelik saldýrýlarýnýn artmasý nedeniyle onlara (yerleþimcilere) karþý koymak zorunlu hale geldi." dedi.

Salgýna karþý önlem alýnacak

Ýsrail'in Batý Þeria'daki yasa dýþý Yahudi yerleþim birimleri ile Ürdün Vadisi'ni "ilhak" planýný uygulamaya kalkmasý halinde direniþ etkinliklerinde de geliþme olabileceðine dikkati çeken Assaf, etkinlikler sýrasýnda virüsten korunmak için her türlü önlemlerin alýnacaðýný söyledi.

Ýsrail'in 1967'deki savaþýn ardýndan iþgal ettiði Batý Þeria'da yaklaþýk 250 yasa dýþý Yahudi yerleþim birimi bulunuyor. Bu yerleþim birimlerinde 600 binden fazla Yahudi yerleþimci yaþýyor.

Uluslararasý hukuka göre, iþgal altýndaki topraklarda bulunan tüm Yahudi yerleþim birimleri yasa dýþý kabul ediliyor.

Yahudi yerleþimciler, Filistinlilere taþ atma, evlerinin üzerine ýrkçý slogan yazma, araç, mal ve mülklerine zarar verme, tarým arazilerini tahrip etme gibi fiziki saldýrýlar düzenliyor. Bu saldýrýlar Ýsrail makamlarýnca "ýrkçý saldýrýlar" olarak nitelendiriliyor.

Ýsrail'in "ilhak" planý

Ýsrail Baþbakaný Binyamin Netanyahu, Ýsrail'de 2 Mart'ta yapýlan erken seçim öncesi Batý Þeria'daki yasa dýþý Yahudi yerleþim birimleri ile Ürdün Vadisi'ni "ilhak" vaadinde bulunmuþtu.

ABD ve Ýsrailli yetkililerden oluþan ortak komisyon, ABD Baþkaný Donald Trump'ýn sözde barýþ planýný açýklamasýnýn ardýndan söz konusu bölgelerin "ilhaký" için Batý Þeria'da haritalandýrma sürecine baþlamýþtý.

Ayrým Duvarý

Filistin'de 2000 yýlýnda patlak veren Aksa Ýntifadasý'nýn (2. Ýntifada) ardýndan Ýsrail yönetimi, 2002'de "güvenlik" gerekçesiyle Batý Þeria ile Ýsrail arasýna Ayrým Duvarý inþasýna baþlamýþtý. Ayrým Duvarý nedeniyle Batý Þeria'daki 3 milyona yakýn Filistinli, iþgal altýndaki Doðu Kudüs ve Ýsrail'e geçemiyor.

Ayrým Duvarý ve yasa dýþý Yahudi yerleþim birimleri inþasýna karþý düzenlenen gösterilere, Ýsrail askerleri gerçek ve plastik merminin yaný sýra göz yaþartýcý gaz ve bazen tazyikli atýk suyla müdahale ediyor.