Batý'dan alýnan silahlar anlaþmayý sekteye uðrattý! Aliyev'den Ermenistan'a tepki
ABONE OL

Aliyev, 1 Eylül'de yapýlacak genel seçimleri gözlemlemek için Bakü'ye gelen Türkiye-Azerbaycan Parlamentolar Arasý Dostluk Grubu Baþkaný ve AK Parti Ýstanbul Milletvekili Þamil Ayrým baþkanlýðýndaki TBMM heyetini kabul etti.

Aliyev kabulde, Azerbaycan ile Türkiye'nin kardeþlik ve stratejik müttefikliðinin önemine deðinerek, iki ülkenin her zaman birbirinin yanýnda olduðunu söyledi.

Bölgedeki geliþmelere iliþkin de deðerlendirmede bulunan Aliyev, Azerbaycan olarak bölgede sürdürülebilir barýþýn saðlanmasýndan yana olduklarýný bildirdi.

Aliyev, Ermenistan'la barýþýn saðlanmasý için bu ülkenin anayasasýndaki, Azerbaycan'a karþý toprak iddialarýnýn kaldýrýlmasý ve anayasanýn deðiþtirilmesi gerektiðini vurguladý.

Azerbaycan ile Ermenistan arasýndaki ihtilafýn çözümü için kurulan Avrupa Güvenlik ve Ýþbirliði Teþkilatý (AGÝT) Minsk Grubunun feshedilmesinin gerekliliðini vurgulayan Aliyev, "Ermenistan'ýn Minsk Grubu'nun laðvedilmemesi konusundaki tutumu hiçbir þekilde anlaþýlýr deðildir. Çünkü çatýþmalar geçmiþte kaldýysa ve Ermenistan Baþbakaný, Azerbaycan'ýn toprak bütünlüðünü desteklediðini söylüyorsa, o zaman geçmiþten kalan Minsk Grubunu tutmaya ne gerek var. Görünüþe göre Ermenistan barýþ anlaþmasýyla ve bölgeye kalýcý barýþ gelmesiyle ilgilenmiyor. Ermenistan kasýtlý olarak süreyi uzatýyor. Fransa'dan, diðer Batýlý ülkelerden ve diðer taraflardan yeni silahlar alýyor, topraklarýnda üçüncü taraflarla askeri tatbikatlar yapýyor." diye konuþtu.

Aliyev, bazý Batý kuruluþlarýnýn ülkesine karþý haksýz tutum sergilediðini, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisinin Azerbaycan karþýtý tutumunun ülkesinin toprak bütünlüðü ve egemenliðini saðlamasýyla doðrudan baðlantýlý olduðunu aktardý.

Azerbaycan ile KKTC iliþkilerine de deðinen Aliyev, KKTC'ye sürekli destek verdiklerini kaydetti.