Belçika'daki sýðýnmacýlar barýnma krizi yaþýyor!
ABONE OL

Sýðýnma baþvurusu yapmak isteyenler, Belçika Federal Sýðýnmacý Kabul Kurumunun (Fedasil) baþkent Brüksel'deki "Petit Chateau" (Küçük Þato) adý verilen merkezinin önünde sabah erken saatlerden itibaren sýraya giriyor.

"Avrupa'nýn kalbi" sayýlan Brüksel'de mülteci kabul merkezlerinin kapasitelerinin dolmasý nedeniyle bu kiþilerin çoðu, günün sonunda merkezden uzaklaþtýrýlarak geceyi sokakta geçirmek zorunda kalýyor.

Fedasil'in çevresindeki cadde ve köprü altlarýnda derme çatma çadýr kuran 150'den fazla sýðýnmacý, dondurucu soðuklara raðmen yorgan, battaniye, yatak ve þiltelerin üzerinde uyuyor.

BARINACAK YERLERLE ÝLGÝLÝ YAÞANAN KRÝZ

Belçika'da sýðýnma baþvurusu yapmak isteyenlere barýnacak yer bulunmamasýyla ilgili uzun süredir kriz yaþanýyor.

Avrupa Ýstatistik Ofisinin (Eurostat) verilerine göre, 2020'de 12 bin 905 olan ülkeye sýðýnma baþvurusu yapan kiþi sayýsý 2022'de 32 bin 100'e yükseldi.

Devlet, mülteci kabul merkezlerinin kapasitelerinin dolmasýný gerekçe göstererek yükümlülüðünü yerine getirmiyor.

Gönüllü avukatlar, Brüksel mahkemelerinde Fedasil ve devlete karþý binlerce dava kazanýyor. Avukatlar, mahkeme kararlarýna riayet edilmemesi üzerine sýðýnmacýlarýn davalarýný, Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesine (AÝHM) taþýyor.

AÝHM, bugüne dek 5 kez yüzlerce sýðýnmacýya barýnma saðlamamasý nedeniyle Belçika aleyhine ihtiyatý tedbir kararý aldý ancak uluslararasý koruma isteyen sýðýnmacýlar, sokaklarda kalmaya devam ediyor.

BRÜKSEL'DE EVSÝZLERÝN SAYISI ARTIYOR

Brüksel'de evsizlerle ilgili çalýþan þemsiye kuruluþ niteliðindeki Bruss'help'in verilerine göre, 2022'de ülkede 7 bin 134 evsiz bulunurken bu rakam 2020'deki sayýma göre yüzde 18,9 arttý.

"Geçici olarak üçüncü kiþilerle kalanlar" ve "tahliyeyle tehdit edilenler" gibi kategoriler olmaksýzýn 6 bin 317 kiþi hayatýný sokakta idame ettiriyor, bunlarýn yüzde 53,8'inin en az bir yýldýr evsiz olduðu bildirildi.

Bir yýldýr evsiz olanlarýn yüzde 78'i bekar, yüzde 13'ü çocuklu ve yüzde 42,7'si Belçikalýlardan oluþuyor ancak gerçek tablonun, bundan çok daha vahim olduðu belirtiliyor.

Öte yandan, Ocak 2022'de kamu yayýncýsý RTBF'de yayýmlanan araþtýrma, ülkenin tüm büyükþehirlerinde evsizlerin sayýsýnýn arttýðýný ortaya koydu.

Araþtýrmada baþkent Brüksel'de 4 bin 380 yetiþkin ve 933 çocuðun, Gent'te 1472 yetiþkin ve 401 çocuðun, Limburg'da 932 yetiþkin ve 285 çocuðun, Liege'de 422 yetiþkinin evsiz olduðu kaydedildi.

Belçika'da art arda yapýlan sayýmlar, son 14 yýlda evsizlerin sayýsýnda istikrarlý artýþ olduðunu gösteriyor.

ÜLKEDEKÝ "KAÐITSIZLAR" SORUNU

Belçika'da yýllardýr oturum ya da çalýþma izni bulunmadan yaþayanlarýn sayýsýnýn 112 bin olduðu belirlendi.

"Kaðýtsýzlar" olarak adlandýrýlan kiþilerin 52 bini Brüksel'de yaþýyor, söz konusu rakam ülke nüfusunun yaklaþýk yüzde 1'ine karþýlýk geliyor.

Seneler önce Cezayir, Tunus, Afganistan, Pakistan ve birçok Afrika ülkesinden çeþitli yollarla gelen ancak yasal statüye alýnmayan kiþilerden oluþan "kaðýtsýzlar", yýllardýr ülkenin tartýþma konularýndan biri.

Oturum veya çalýþma belgeleri olmadan ülkede yaþan bu kiþilerin çoðunun oturum talepleri reddediliyor.

"Kaðýtsýzlar", adlarýný ara ara yaptýklarý açlýk grevleriyle duyuruyor ancak Belçika, katý tutumundan taviz vermiyor, duruma kalýcý çözüm getirmiyor.

Bu kiþilerin pek çoðunun sokakta yaþamak zorunda kaldýðý biliniyor.