Berlin'de kriz! Scholz, Maliye Bakaný Lindner'i görevden aldý
ABONE OL

Alman Haber Ajansý DPA'nýn hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit'a dayandýrdýðý haberinde, bir süredir hükümet içinde yaþanan anlaþmazlýklarýn ardýndan Baþbakan Scholz'un FDP liderini bakanlýktan aldýðý ifade edildi.

Hebestreit, Baþbakan Scholz'un koalisyon ortaðý FDP'nin lideri Maliye Bakaný Lindner'i görevden aldýðýný doðruladý.

Seçim sonrasý ilk temas Harris yenilgiyi kabul etti

Ülke medyasýnda yer alan haberlerde, koalisyon hükümetini oluþturan Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Yeþiller ve FDP yetkililerinin aralarýndaki anlaþmazlýklarý çözmek için Baþbakanlýkta bir araya geldiði belirtildi.

ERKEN SEÇÝM ÖNERÝSÝNDE BULUNDU

FDP lideri Lindner'in Þansölye Scholz'a bu görüþmede erken seçim önerisinde bulunduðu aktarýlan haberlerde, ancak Scholz'un bunu reddettiði bildirildi.

Haberlerde, Cumhurbaþkaný Frank Walter Steinmeier'in de yaþanan hükümet krizi nedeniyle devreye girdiði ve parti liderleriyle görüþmesinin beklendiði kaydedildi.

ANLAÞMAZLIK KONUSU

Koalisyon hükümeti, 2025 bütçesi, ikinci emeklilik paketi ve "Büyüme Giriþimi-Almanya için Yeni Ekonomik Dinamikler" adý verilen bir büyüme paketi konusunda zorluk yaþýyor.

Özellikle FDP'nin mali açýdan þahin tutumu 2025 için hazýrlanacak bütçe konusunda ortaklarý anlaþmazlýða düþürdü ve ülkede hükümet krizi havasý oluþturdu.

Maliye Bakaný Christian Lindner ve Ekonomi ve Ýklim Koruma Bakaný Robert Habeck ekonominin canlandýrýlmasý için farklý ve birbirlerinden baðýmsýz olarak öneriler sundu. Partiler arasýnda koordineli bir þekilde yapýlmayan bu öneriler koalisyonda derin bir ayrýþma olduðunu gösterdi.

Koalisyon ortaklarý, bütçe komisyonu toplanýp bütçeye son þeklini verene kadar kapatýlmasý gereken milyarlarca avroluk açýk ile ekonomik krizden çýkýþ için izlenecek yol konusunda sýkýntýlar yaþýyor.

MUHTEMEL 4 SENARYO

Koalisyonda yer alan bir tarafýn ayrýlmasý durumunda, Baþbakan Scholz, 4 yýllýðýna seçildiði için mecliste baþka çoðunluk oluþturabilir. Bu durumda Scholz, hükümetten ayrýlan tarafýn bakanlarýnýn görevine son verir ve bunlarýn yerine yeni bakanlar atar.

Ancak bu senaryo gerçekçi bulunmuyor. Çünkü kamuoyu yoklamalarýnda, yüzde 32-34 bandýnda bulunan ve erken seçime gidilmesini talep eden ana muhalefetteki Hristiyan Birlik partilerinin (CDU-CSU) buna yanaþmayacaðý ifade ediliyor.

Bir baþka senaryoya göre, Baþbakan Scholz azýnlýk hükümeti kurabilir. Bunun gerçekleþmesi durumunda, Scholz hükümetinin her bir yasa için mecliste çoðunluk bulmasý gerekecek. Bunun için de muhalefetin desteðine ihtiyaç duyacak ve muhtemelen yasalarýn çýkmasý zorlaþacak.

Bir baþka seçenek de milletvekillerinin baþbakana karþý bir güven oylamasýna gitmesi. Mevcut baþbakan güven oylamasýný kaybeder ve milletvekillerinin gösterdiði bir baþbakan adayý meclisten çoðunluðu alýrsa, yeni baþbakan olarak görev yapabilir.

Ancak bunun için aþýrý saðcý parti AfD milletvekillerinin desteðine ihtiyaç duyulacak. Meclisteki diðer tüm partiler AfD ile her türlü iþbirliðine karþý çýktýðý için bu seçeneðin gerçekleþmesi zor görünüyor.

Bir diðer ve en gerçekçi seçenek ise Baþbakan Scholz'un meclisten güvenoyu istemesi olarak görülüyor.

Baþbakan meclis çoðunluðunu arkasýnda toplamasý ve güvenoyu almasý durumunda hükümet devam eder, aksi durumda ise Baþbakan, Cumhurbaþkanýndan erken seçime gidilmesini isteyebilir.

Cumhurbaþkaný 21 gün içinde bu kararý alýr, ardýndan 60 gün içinde erken seçim yapýlmasý gerekir.