Biden: Ukrayna zorlu bir kýþla karþý karþýya
ABONE OL

ABD Baþkaný Joe Biden, Almanya'ya düzenlediði resmi ziyaret çerçevesinde Almanya Baþbakaný Olaf Scholz ile bir araya geldi. Görüþme öncesinde düzenlenen basýn toplantýsýnda konuþan Biden, Batý'yý Rusya'nýn iþgaline karþý Ukrayna'ya desteðini sürdürmeye çaðýrdý. Biden, "Ukrayna zorlu bir kýþla karþý karþýyayken, kararlýlýðýmýzý sürdürmeliyiz. Bedelinin aðýr olduðunu biliyorum ama bu bedel, saldýrganlýðýn hüküm sürdüðü, büyük devletlerin sýrf yapabildikleri için küçük devletlere saldýrdýðý ve zorbalýk yaptýðý bir dünyada yaþamanýn bedeliyle kýyaslanamaz" dedi.

Scholz ile Ukrayna'ya askeri desteði arttýrma ve sivil enerji altyapýsýný destekleme çabalarýný görüþeceðini belirten Biden, Orta Doðu'daki çatýþmalarý da ele alacaklarýný söyledi. ABD'nin NATO batý askeri ittifakýndaki müttefiklerine yapacaðý yardýmýn koþullara baðlý olacaðýný kaydetti.

"BÝZÝM TUTUMUMUZ NET: UKRAYNA'YI GÜÇLÜ BÝR ÞEKÝLDE DESTEKLÝYORUZ"

Almanya Baþbakaný Scholz ise, "Gerekli olduðu sürece Ukrayna'nýn yanýnda olacaðýz" ifadelerini kullandý.

Dondurulmuþ Rus varlýklarýndan elde edilen karlarýn faiziyle finanse edilmesi planlanan 50 milyar dolarlýk uluslararasý kredi paketine deðinen Scholz, "Bizim tutumumuz net: Ukrayna'yý mümkün olduðunca güçlü bir þekilde destekliyoruz. Ayný zamanda, bu savaþýn daha büyük bir felaketle sonuçlanmamasý için NATO'nun savaþýn bir tarafý olmamasýna özen gösteriyoruz" þeklinde konuþtu.

"UKRAYNA'NIN EGEMENLÝÐÝNE VE BÜTÜNLÜÐÜNE BAÐLIYIZ"

Biden'ýn Ukrayna için küresel destek toplama konusundaki liderliðini öven Scholz, "Putin'in planlarýnýn baþarýsýzlýða uðramasý ve Ukrayna'nýn birkaç gün içinde istila edilmemesi sizin liderliðiniz sayesindedir" dedi.

Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin'in yanlýþ hesap yaptýðýný belirten Scholz, "Rusya'nýn Ukrayna'ya güç kullanarak boyun eðdirememesi için birlikte Ukrayna'nýn egemenliðine ve bütünlüðüne baðlýyýz. Gerekli olduðu sürece Ukrayna'nýn yanýndayýz" þeklinde konuþtu.

Ukrayna Devlet Baþkaný Vladimir Zelenskiy'nin sunduðu zafer planýnýn bazý yönlerine þüpheyle yaklaþtýðýný belirten Almanya Baþbakaný, Kiev'e Taurus uzun menzilli seyir füzeleri vermeyi reddetme kararýnýn arkasýnda duracaðýný söyledi.

ABD Baþkaný Biden ve Almanya Baþbakaný Scholz arasýndaki görüþmeye Fransa Cumhurbaþkaný Emmanuel Macron ve Ýngiltere Baþbakaný Keir Starmer da katýldý.