Biden'dan komþu için sürpriz adým! Orta Doðu'dan çekti
ABONE OL

ABD Savunma Bakanlýðý (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Ýran ile yaþanan gerilimlerden dolayý yaklaþýk 9 aydýr Orta Doðu'da bulunan ABD Donanmasýna baðlý USS Nimitz Uçak gemisinin Hint-Pasifik Kuvvetlerinin (INDO-PACOM) operasyon bölgesine sevk edildiðini açýkladý.

Kirby, Pentagon'da düzenlediði basýn toplantýsýnda gündeme iliþkin deðerlendirmelerde bulundu.

Sözcü, "USS Nimitz Uçak Gemisi Görev Grubu, Merkez Kuvvetler (CENTCOM) bölgesinden ayrýlarak INDO-PACOM bölgesine geçti." ifadesini kullandý.

Bir gazetecinin sorusu üzerine Kirby, bu geminin yerine baþka bir uçak gemisinin Orta Doðu'ya gönderilmesi konusunda bir planlarýnýn olmadýðýný belirtti.

Uçak gemisinin Orta Doðu'dan çekilmesinin stratejik bir nedeninin bulunmadýðýný savunan Kirby, geminin gerektiðinden fazla süredir denizde olduðunu ve ABD'ye döneceðini kaydetti.

Ýran ile artan gerilim üzerine gemi, beraberindeki muhrip ve denizaltýlarla yaklaþýk 9 ay önce bölgeye sevk edilmiþti.

Geminin bölgeden çekilirken yerine yeni bir geminin gönderilmemiþ olmasý, Joe Biden yönetimin Ýran'a yönelik gerginliði azaltma çabasý olarak yorumlanýyor.

- PENTAGON'DAKÝ TÜM DANIÞMA KURULLARININ ÜYELERÝ GÖREVDEN ALINDI

Kirby, özellikle de eski Baþkan Donald Trump döneminin sonlarýna doðru çok sayýda atama yapýlan bakanlýktaki 42 danýþma kurulunun tüm üyelerinin 16 Þubat'a kadar istifalarýný sunmalarýnýn istendiðini bildirdi.

Bakan Lloyd Austin'in bu kurullarýn akýbeti, yapýlarý ve üyelik koþullarýný gözden geçireceðini belirten Kirby, son dönemde yapýlan çok sayýda atamaya iliþkin de "Bakan, son zamanlarda savunma danýþma kurullarýna yapýlan atamalarýn hýzýndan oldukça kaygýlýydý. Bu inceleme süreci bu danýþma kurullarýnýn amaçlarýna ve bunlarýn Bakanlýða en iyi tavsiyelerde bulunmasýný saðlamaya da bakacak." diye konuþtu.