Bir ülke daha Tayvan ile iliþkilerini kesti!
ABONE OL

Honduras Dýþiþleri Bakanlýðýndan yapýlan açýklamada, ülkenin Tayvan yerine Çin Halk Cumhuriyeti'ni (ÇHC), Çin'in temsilcisi olarak tanýdýðý bildirildi.

Açýklamada, "Honduras Cumhuriyeti hükümeti, dünyada tek bir Çin olduðunu ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin Çin'in tamamýný temsil eden tek meþru hükümet olduðunu tanýr." ifadesine yer verildi.

Tayvan'ýn Çin topraklarýnýn ayrýlmaz parçasý olduðunun vurgulandýðý açýklamada, Honduras hükümetinin Tayvan ile diplomatik iliþkilerini kestiði ve herhangi resmi iliþki kurmamayý taahhüt ettiði belirtildi.

Honduras'ýn iliþkileri kesmesi sonucu Tayvan'ý diplomatik olarak tanýmayý sürdüren Birleþmiþ Milletler (BM) üyesi ülke sayýsý 12'e düþtü.

En son Orta Amerika ülkesi Nikaragua, 10 Aralýk 2021'de Tayvan ile diplomatik iliþkilerini keserek, Pekin'i Çin'in temsilcisi olarak tanýdýðýný duyurmuþtu.

Halen Orta Amerika ülkeleri Guatemala ve Belize, Güney Amerika ülkesi Paraguay, Karayip ülkeleri Haiti, Saint Vincent ve Grenadinler, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia, Pasifik ülkeleri Tuvalu, Nauru, Palau ve Marshall Adalarý ile Afrika ülkesi Esvatini, Tayvan'ý Çin'in temsilcisi olarak tanýyor.

BM üyesi olmayan Vatikan da Tayvan ile diplomatik iliþkisini sürdürüyor.

Honduras'ýn 27 Ocak'ta göreve baþlayan Devlet Baþkaný Castro, diplomatik tanýma iliþkisini Taipei'den Pekin'e çevirme niyetini dile getirmiþ, Dýþiþleri Bakaný Eduardo Reina'yý 23 Mart'ta müzakereleri yürütmek ve diplomatik protokol imzalamak için Pekin'e göndermiþti.

ÇÝN-TAYVAN ANLAÞMAZLIÐI

Çin'de Ýkinci Dünya Savaþý'nýn ardýndan çýkan iç savaþta Mao Zýdong liderliðindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949'da iktidarý ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluþunu ilan etmesi üzerine Çan Kay-þek liderliðindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerleþip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarýnýn Ada'da devam ettiðini ileri sürerek baðýmsýzlýk ilan etmiþti.

Bu giriþim Çin tarafýndan kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birleþmiþ Milletler (BM) Genel Kurulunda Çin'i temsil etmiþti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayýda ülkenin diplomatik iliþki tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardýndan 1971'de BM Genel Kurulu'nda yapýlan oylamada Pekin hükümetinin Çin'in tek meþru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'ýn uluslararasý örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmiþti.

Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ýn kendi topraklarýnýn parçasý olduðunu savunuyor. Çin, boðaz ve çevresindeki askeri varlýðýnýn yaný sýra Tayvan'ýn fiili baðýmsýzlýðýnýn hukuki bir statü kazanmasýna, Tayvan hükümetinin dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik iliþkiler kurmasýna, BM'de ve diðer uluslararasý kuruluþlarda temsil edilmesine karþý çýkýyor.

ÇHC, kendisini tanýyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik iliþkilerini kesmesini þart koþuyor.