Birleþmiþ Milletler: Gazze'deki enkaz Ukrayna'dakinden fazla
ABONE OL

BM Mayýn Eylem Servisi (UNMAS), Ýsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik süren saldýrýlarý sonucu oluþan enkaza dikkati çekti. UNMAS, nisan ortasý itibarýyla Gazze Þeridi'nde metrekare baþýna 300 kilograma denk gelecek þekilde toplam 37 milyon ton enkaz oluþtuðu tahmininde bulundu.

UNMAS'ýn Filistin topraklarýyla ilgili programýnýn baþkaný Mungo Birch, "Gazze'de Ukrayna'dan daha fazla moloz var. Bunu perspektife koymak gerekirse Ukrayna'nýn ön hattý yaklaþýk 1000 kilometre, Gazze ise 40 kilometre uzunluðunda." ifadelerini kullandý.

Birch, Gazze'deki enkazý temizleme çalýþmalarýnýn tehlikesinin sadece patlamamýþ mühimmatla sýnýrlý olmadýðýný belirterek, asbest gibi zehirli maddelere maruz kalma olasýlýðýna da dikkati çekti.

Gazze'deki molozda 800 bin tonun üzerinde asbest olduðu tahmininde bulunan Birch, "Bu moloz büyük olasýlýkla patlamamýþ mühimmatla yoðun þekilde kirlenmiþ durumda ancak molozdaki diðer tehlikeler nedeniyle bunun temizlenmesi daha da karmaþýk hale gelecektir." görüþünü paylaþtý.

Birch, patlamamýþ mühimmat ve kansere neden olan kimyasallara karþý önlem alacaklarýný belirterek, Gazze'nin temizlenmesi için þu an 5 milyon dolar ödenek bulduklarýný ancak gelecek 12 ay için 40 milyon dolara, Gazze'nin nüfusu için güvenli olacak tam bir temizleme için de 100 milyon dolardan fazla paraya ihtiyaç olacaðýný vurguladý.

Filistin Saðlýk Bakanlýðýna göre, Ýsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik sürdürdüðü saldýrýlarý sonucu þu ana kadar 35 bine yakýn Filistinli hayatýný kaybetti. Bunlarýn yüzde 70'e yakýnýný kadýn ve çocuklar oluþturuyor.