Birleþmiþ Milletler Sudan'daki çatýþmalardan kaçanlara destek için 1 milyar dolar gerekli olduðunu açýkladý
ABONE OL

Açýklamada, bu kiþilere temel yardým ve koruma saðlamak için 1 milyar dolarla ihtiyaç duyulduðu belirtildi ve uluslararasý topluma destek çaðrýsý yapýldý.

Sudan'daki krize yanýt vermek için mayýsta tahmin edilenden iki kat daha fazla finansmana ihtiyaç olduðu kaydedilen açýklamada, bu tabloda yerinden edilmelerin ve ihtiyaçlarýn artmasýnýn etkili olduðu ifade edildi.

1 milyondan fazla kiþinin Sudan'dan kaçtýðý belirtilen açýklamada, bu insanlarý Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Mýsýr, Etiyopya ve Güney Sudan gibi komþu ülkelerin kabul ettiði kaydedildi.

Sudan'daki krizden önce de bu ülkelerin yüzbinlerce yerinden edilmiþ kiþiye ev sahipliði yaptýðý hatýrlatýlan açýklamada, "Kritik ihtiyaçlar arasýnda su, yiyecek, barýnak, saðlýk hizmetleri, nakit yardýmý, temel yardým malzemeleri ve koruma hizmetleri bulunuyor. Özellikle yeni gelenlerin saðlýk durumu giderek daha endiþe verici hale geliyor ve acil müdahale gerektiriyor. Mültecileri kabul eden ülkelerde yüksek yetersiz beslenme oranlarý, kolera ve kýzamýk gibi salgýnlar ile buna baðlý ölümler yaþanýyor." ifadeleri yer aldý.

Açýklamada görüþlerine yer verilen BMMYK'nýn Sudan'daki bölgesel mülteci durumundan sorumlu direktörü Dian Balde, bu krizin acil insani yardým talebini tetiklediðini ifade ederken, uzak sýnýr bölgelerine gidenlerin yetersiz hizmet ve zayýf altyapý nedeniyle çaresiz kaldýðýný belirtti.

Bölge ülkelerinin yaþadýðý sorunlara raðmen olaðanüstü cömertlik ve misafirperverlik gösterdiðini vurgulayan Balde, "Uluslararasý toplumun ev sahibi hükümetler ve topluluklarla dayanýþma içinde olmasý, insani yardým operasyonlarýna sürekli olarak yetersiz fon saðlanmasýyla ilgili sorunu ele almasý gerekiyor. Bu, fazlasýyla ihtiyaç duyulan barýþa kadar ihtiyaç sahibi bireyleri ve topluluklarý desteklemek adýna çok önemli." ifadelerini kullandý.

BM'nin Sudan'da 2023 yýlý için insani müdahale planý ile bölgesel mülteci müdahale planýný mayýsta duyurduðu hatýrlatýlan açýklamada, bu plan haziran ve aðustosta ülkedeki insani durumun kötüye gitmesinden dolayý revize edildiði kaydedildi.

Açýklamada, "Ýhtiyaçlar katlanarak artarken, baðýþçý kaynaklarý buna karþýlýk veremedi. Þu anda artan gereksinimlerin yalnýzca yüzde 19'u karþýlanmýþ durumda." ifadeleri yer aldý.

- SUDAN'DA ORDU ÝLE HDK ARASINDAKÝ ÇATIÞMALAR

Sudan ordusu, bir zamanlar desteklediði ancak baðýmsýz ve paralel bir ordu gibi davranmasý nedeniyle tehdit olarak gördüðü Hýzlý Destek Kuvvetleri'nin (HDK) 2 yýl içinde tamamen orduya entegrasyonunu istemiþti.

HDK'nin ise sivil hükümetin ardýndan yaklaþýk 10 yýla yayýlan bir süreçte bunu kabul edebileceðini açýklamasýyla baþlayan sözlü savaþ ve gerginlik, 15 Nisan sabahý taraflar arasýnda baþkent Hartum ve çeþitli kentlerde silahlý çatýþmaya dönüþmüþtü.

5. ayýna giren, Hartum ve çevresiyle özellikle batýdaki kentlerde hala süren þiddetli çatýþmalarda, çoðu sivil 3 binden fazla kiþi hayatýný kaybetti, on binlerce kiþi yaralandý.

Birleþmiþ Milletler, Sudan'daki çatýþmalar nedeniyle 4,3 milyon kiþinin yerinden olduðunu bildirdi.

  • Sudan
  • sýðýnmacý
  • yardým çaðrýsý