Blinken ziyareti derin anlaþmazlýðý gün yüzüne çýkardý! ABD Netanyahu'ya güvenmiyor
ABONE OL

Ýsrail'in eski New York Baþkonsolosu Pinkas, Haaretz gazetesi için kaleme aldýðý makalesinde, ABD'nin artýk Ýsrail'e verdiði temel ve derin destekler ile Netanyahu'ya olan güvensizliði arasýnda bir denge bulma yolunu aradýðýný kaydetti.

ABD'de "sabrýn tükenmeye" baþladýðýný savunan Pinkas, Blinken'ýn Ýsrail'e yaptýðý son ziyarette Netanyahu ile Washington arasýndaki anlaþmazlýklar ile güvensizliðin arttýðýnýn bir kez daha görüldüðünü ifade etti.

Ýsrailli analist Pinkas, ABD Kongresi'nde Ýsrail'i destekleyen ancak isimlerini açýklamayan 2 üyenin "ABD yönetimi kaçýnýlmaz bir kararýn eþiðindedir. Baþka seçenek yok, esnekliðe yer yok. (ABD Baþkaný Joe) Biden, Ýsrail'e sýnýrsýz büyük destekleri için siyasi bedel ödüyor. Kendisinin sabrý ve hoþgörüsü sýnýrýn son noktasýna ulaþtý." deðerlendirmesinde bulunduðunu aktardý.

Blinken'ýn 7 Ekim 2023'ten bu yana ülkeye yaptýðý ziyaretlerde, Ýsrail ile ABD arasýndaki derin görüþ ayrýlýðýnýn geniþlediðinin ortaya çýktýðýný dile getiren Pinkas, þunlarý kaydetti:

"Bunun ilk iþareti Blinken'ýn açýklamasýndaki talebinde görüldü. Blinken, Ýsrailliler 7 Ekim'de en korkunç þekilde insanlýktan çýkarýldý. Ancak bu, baþkalarýný insanlýktan çýkarma izni olamaz. Gazze'deki halkýn ezici çoðunluðunun 7 Ekim saldýrýlarýyla hiçbir ilgisi yoktu dedi. Dolayýsýyla Blinken, Ýsrail'in Gazze'de 26 bin kiþinin ölümüne yol açan zararlara daha fazla izin vermeyeceklerini belirtiyor."

ABD Baþkaný Biden'ýn 2 hafta önce Ýsrail'in Gazze'ye saldýrýlarýný "rastgele" olarak nitelendirdiðine dikkati çeken Pinkas, dolayýsýyla Washington'da, "Ýsrail'in ABD'den yaklaþýk 3 ay boyunca aldýðý destekle halihazýrda sürdürdüðü askeri hamleyle kendisini bitirdiði" yönünde bir kanaat oluþtuðuna dikkati çekti.

Blinken'ýn 7-8 Þubat tarihlerindeki ziyareti sýrasýnda bir "ilke imza atarak", Ýsrail Genelkurmay Baþkaný Herzi Halevi ile görüþme talebinde bulunduðuna vurgu yapan Pinkas, ABD'lilerin Halevi'yi "güvenilir" gördüðünü ifade etti.

Blinken'ýn Halevi ile görüþme talebini, Netanyahu'ya olan güvenin kalmadýðýnýn göstergesi olarak yorumlayan Pinkas, deðerlendirmesini þöyle sürdürdü:

"ABD'liler, Netanyahu'nun yaþadýðý siyasi sorunlarýn farkýndalar ancak görüldüðü kadarýyla manevra yapacak zamanlarý kalmadý. Anlaþmazlýklarý zaman dilimine göre sýnýflandýrýlabilir: Kýsa vadede esir deðiþimi ve onunla birlikte gerçekleþecek ateþkes konusunun yaný sýra Ýsrail'in Gazze'deki askeri varlýðý."

Pinkas, Netanyahu'nun siyasi birtakým gerekçelerle "savaþý" uzatmaktan yana olduðu gibi esir deðiþiminde Hamas'ýn þartlarýný kabul etmesinin zor göründüðünü ve ABD'nin de bunun farkýnda olduðunu ifade etti.

Orta vadede ABD ile Ýsrail arasýndaki anlaþmazlýðýn ise "savaþtan sonra Gazze'nin kimler tarafýndan yönetileceði" konusu olduðunu belirten Pinkas, ABD'nin bugüne kadar bununla ilgili Ýsrail'den siyasi bir plan iþitmediðini aktardý.

Ýsrail'in ABD'den gelen her öneriyi reddettiði veya ciddiye almadýðýna iþaret eden Pinkas, ABD yönetiminin, Netanyahu'nun "Gazze'de tam zafer" ve "Gazze'nin Hamasistan veya Fetihistan olmasýna izin vermeyeceðim" þeklindeki sloganlarýna toleransýnýn günden güne zayýfladýðýný savundu.

Ýsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Þeridi'ne düzenlediði saldýrýlarda en az 12 bini çocuk, 8 bin 190'ý kadýn olmak üzere 27 bin 947 Filistinli öldürüldü, 67 bin 459 kiþi yaralandý. Enkaz altýnda halen binlerce ölü olduðu bildirilirken, halkýn sýðýndýðý hastane ve eðitim kurumlarý hedef alýnarak sivil altyapý da tahrip ediliyor.