BM: Barýþ güçlerimizin güvenliðine yönelik tehlike giderek artýyor
ABONE OL

BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Fransa'nýn talebi üzerine Lübnan'daki geliþmeleri ele almak üzere oturum düzenlendi.

Burada üye ülkeleri bilgilendiren Lacroix, Ýsrail ordusunun 1 Ekim'de baþlattýðý yoðun bombardýman ve "kara operasyonlarýnýn" sürdüðünü belirterek, BM Lübnan Geçici Barýþ Gücü'nün (UNIFIL) Lübnan'ýn güneyindeki operasyon alanlarýnýn boþaltýldýðýný bildirdi.

Lacroix, Hizbullah'ýn da Mavi Hat üzerinden ateþ etmeyi sürdürdüðünü söyledi.

Ýsrail'in "Merkava tanklarý" ve iþ makinalarýyla birçok bölgeye giriþ yaptýðýný bildiren Lacroix, "Barýþ güçlerimizin güvenliðine yönelik tehlike giderek artýyor." dedi.

Lacroix, UNIFIL personelinin görevini yerine getirmeye devam ettiðini ve risk analizinin sürekli güncellendiðini dile getirdi.

23 Eylül'den bu yana UNIFIL'in operasyonel faaliyetlerini gerçekleþtiremediðini ifade eden Lacroix, Hizbullah'ýn daha önce BM tesislerine yakýn yerlerde askeri mevcudiyeti bulunduðunu, þimdi de Ýsrail ordusunun bunu yaptýðýný belirtti.

Lacroix, barýþ güçlerinin güvenliðinin sahadaki aktörler tarafýndan saðlanmak zorunda olduðunun altýný çizdi.

Ýsrail ordusunun BM tesisleri yakýnlarýnda askeri mevcudiyet kurmasýný protesto ettiklerini kaydeden Lacroix, Ýsrail ordusunun UNIFIL'in statüsü ve personeli ile tesislerini korumak zorunda olduðunu vurguladý.

Lacroix, UNIFIL'e katký saðlayan üye ülkelere minnettar olduklarýný belirterek, BMGK'nin güçlü desteðinin hiç olmadýðý kadar önemli olduðunun altýný çizdi.