BM, bölgesel gerginliðin Yemen'de barýþ sürecini yavaþlattýðýný söyledi
ABONE OL

Grundberg, BM Güvenlik Konseyinde düzenlenen Yemen oturumunda üye ülkeleri bilgilendirdi.

Yakýn zamana kadar Yemen'de barýþ sürecine iliþkin istikrarlý ilerleme kaydettiklerini dile getiren Grundberg, son iki yýldýr "nispi sükunetin" bulunduðunu ve taraflarýn çatýþmayý sonlandýrmak için çaba sarf ettiðini söyledi. Grundberg, "Ancak odak noktasý deðiþti. Müzakere süreci çok daha karmaþýk hale geldi ve anlaþmaya varma çabalarý farklý öncelik ve çýkarlar nedeniyle zora girdi." dedi.

Gazze ve Kýzýldeniz'deki geliþmelerin bu çerçevede kilit rol oynadýðýna iþaret eden Grundberg, "Bölgesel gerginlik Yemen'de barýþ sürecini yavaþlatýyor." diye konuþtu.

Grundberg, bölgesel geliþmelerin Yemen'i, Yemen'deki geliþmelerin de bölgeyi etkilediðini vurguladý.

ABD'nin Yemen'deki Ýran destekli Husileri Kýzýldeniz'deki saldýrýlarý nedeniyle yeniden "yabancý terör örgütleri" listesine aldýðýný anýmsatan Grundberg, söz konusu tüm geliþmelerin endiþe verici olduðunu ifade etti.

Grundberg, genel odak noktasýnýn Kýzýldeniz olduðunu ancak Yemen içinde de endiþe verici geliþmeler yaþandýðýný belirterek, bazý cephe hatlarýnda çatýþmalarýn tekrar baþladýðýný bildirdi.

Bölgesel gerginliðin azaltýlmasý gerektiðini vurgulayan Grundberg, BM'nin bu çerçevede ilgili aktörlerle görüþmeye devam ettiðini söyledi.

Grundberg, Yemen'deki taraflarýn kýþkýrtmalara son vermesi ve askeri fýrsatçýlýktan kaçýnmasý gerektiðine dikkati çekti.

Yemen'de taraflarýn tekrar þimdiye kadar elde ettikleri ilerlemeye odaklanmalarý gerektiðini belirten Grundberg, "Bölgesel gerginlik, Yemen genelinde acil ateþkes ihtiyacýný yok etmiyor." ifadesini kullandý.

Grundberg, BM Güvenlik Konseyi üyelerinin kendi nüfuzlarýný kullanmalarý için çaðrýda bulunarak, "Sizin söyledikleriniz ve yaptýklarýnýz önemli. Yemen'in sizin dikkatinize ihtiyacý var." dedi.

- "Yemen'de 18 milyon kiþi insani yardýma muhtaç"

BM Ýnsani Ýþlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardýmcýsý ve Acil Yardým Koordinatörü Martin Griffiths adýna konuþan BM Ýnsani Ýþler Koordinasyon Ofisi Operasyonlar ve Savunma Birimi Direktörü Edem Wosornu da Yemen halkýnýn bölgesel krizin yayýlmasýný endiþeyle takip ettiðini bildirdi.

Yemen halkýna yardým saðlayan insani yardým toplumu için de geliþmelerin endiþe verici olduðunu ifade eden Wosornu, "2024'te Yemen halkýnýn yarýsýndan fazlasý, yani yaklaþýk 18 milyon kiþi, insani yardým ve koruma hizmetine muhtaç olacak." deðerlendirmesinde bulundu.

Wosornu, Kýzýldeniz'deki geliþmelerin özellikle nakliye maliyetlerini artýrdýðýna iþaret ederek, bunun Yemen'in halihazýrda kýrýlgan durumda olan ekonomisine olasý etkilerinden endiþe duyduklarýný söyledi.