BM: Dünya genelinde 76 milyon kiþi yerinden edilmiþ durumda
ABONE OL

BM Cenevre Ofisi'nde basýn toplantýsý düzenleyen Piper, Guterres'in Ülke Ýçinde Yerinden Edilmeye iliþkin Eylem Gündemi'ni baþlatmasýnýn üzerinden yaklaþýk iki yýl geçtiðini hatýrlattý.

"Dünya genelinde bugün, evlerini, geçim kaynaklarýný ve bazen de resmi kimliklerini kaybetmiþ, ülke içinde yerinden edilmiþ 76 milyon kiþi var." diyen Piper, doðal afetler sonucu yerlerinden olan kiþilerin kýsa sürede evlerine döndüðünü ancak Suriye ve Somali gibi ülkelerde yaþanan çatýþmalarýn maðdurlarýnýn uzun yýllardýr evlerinden uzak kaldýðýný söyledi.

Piper, ülke içinde yerinden edilmelerle ilgili oranlarýn son 10 yýlda iki kat arttýðýna iþaret ederek, en fazla yerinden edilmenin Sudan'da olduðunu hatýrlattý.

BM'nin 2023'te ülke içinde yerinden edilmiþ yaklaþýk 50 milyon kiþiye yardým ettiðini anýmsatan Piper, BM'nin ülke içinde yerinden edilmelere kalýcý çözümler bulmak için çalýþmalar yürüttüðünün altýný çizdi.

Piper, BM Mülteciler Yüksek Komiserliði (BMMYK) ve BM Uluslararasý Göç Örgütünün (IOM) yerinden edilmelerle ilgili aktif çalýþmalar yürüten BM kurumlarý olduðunu kaydederken, ülke içinde yerinden edilmelerle ilgili konunun uzun vadeli çözümünün çok daha geniþ ve koordineli eylem gerektiðinin farkýnda olduklarýný da vurguladý.

Toplamda 116 ülkede yerinden edilmiþ 76 milyon kiþi yaþarken, bunlarýn yüzde 90'ýnýn çatýþmalar nedeniyle evlerinden ayrýlmak zorunda kaldýðý biliniyor.