BM, Haiti Ýçin Çok Uluslu Güvenlik Destek Misyonuna onay verdi
ABONE OL

15 üyeli BMGK'de düzenlenen ABD ve Ekvador'un kaleme aldýðý karar tasarýsý için düzenlenen oylamada, 13 ülke "evet" oyu verirken, Rusya ve Çin çekimser oy kullandý.

Kabul edilen kararda, Haiti hükümeti ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in çaðrýsý üzerine onaylanan Çok Uluslu Güvenlik Destek Misyonunun, Haiti'nin güvenliðine katkýda bulunacaðý bildirildi.

Kararda, misyonun Haiti Ulusal Polis gücüne destek saðlayacaðý belirtilirken, þimdilik 1 yýllýk süre verilen misyonun Haiti hükümetiyle yakýndan iþbirliði yürüterek "gerekli adýmlarý" atacaðý kaydedildi.

Kenya'ya misyona öncülük yapma teklifi için teþekkür edilen kararda, ülkelere ve örgütlere katýlým saðlanmasý çaðrýsýnda bulunuldu.

- BM misyonu deðil

BM yetkisi altýnda ancak bir BM Barýþ Gücü olmayacak misyona, Kenya'nýn yaný sýra Bahama Adalarý, Jamaika, Antigua ve Barbuda destek saðlayacaðýný duyurdu.

Haiti hükümetinin yaný sýra Guterres, geçen yýl yaptýðý çaðrýda BMGK üyeleri ve katký saðlayan tüm ülkelere Haiti Ulusal Polisine destek vermek için çok uluslu bir güç kurmalarý çaðrýsýnda bulunmuþtu.

Haiti halkýnýn "bir kabus" içinde yaþamaya mahkum edildiðini belirten Guterres, ülkedeki insani durumun korkunç boyutlara geldiðini dile getirmiþti.

Söz konusu çok uluslu gücün BM'nin siyasi ya da askeri gücü olmayacaðýnýn altýný çizen Guterres, üye ülkeler tarafýndan oluþturulan "dirençli bir güvenlik gücünün" Haiti polisine destek saðlayacaðýný kaydetmiþti.

BM, Haiti'ye iliþkin hazýrladýðý raporda çete þiddeti sonucu ocak ile haziran aylarý arasýnda 3 bin 500 kiþinin öldürüldüðünü, çok sayýda kaçýrma olayý yaþandýðýný duyurmuþtu.

  • Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyi
  • haiti