BM: Haiti'de 2 bin 500 kiþi çete þiddeti nedeniyle öldürüldü
ABONE OL

BM Güvenlik Konseyi'nde Haiti'deki duruma iliþkin geliþmeler ele alýndý.

Burada üye ülkeleri bilgilendiren BM Çocuklara Yardým Fonu (UNICEF) Ýcra Direktörü Catherine Russell, ülke genelinde 5,5 milyon kiþinin insani yardýma muhtaç olduðunu, bunlarýn 3 milyonunun çocuklardan oluþtuðunu söyledi.

Russell, her üç çocuktan ikisinin insani yardýma muhtaç olduðunu belirterek, gýda ve temiz içme suyuna eriþimin azaldýðýný anlattý.

Haiti'de yýllarca süren siyasi istikrarsýzlýk ve kötü ekonomik koþullarýn silahlarý gruplarýn çoðalmasýna yol açtýðýna dikkati çeken Russell, "Bugün yaklaþýk 2,7 milyon kiþi, silahlý gruplarýn kontrolündeki bölgelerde yaþýyor." dedi.

Russell, silahlý gruplarýn, çocuklarý da aralarýna kattýklarýný belirtti.

Bu yýlýn baþýndan beri þiddetin yoðunlaþtýðýný aktaran Russell, "2024'ün ilk çeyreðinde çete þiddeti nedeniyle 2 bin 500 kiþi öldürüldü ya da yaralandý. Çocuklara iliþkin 400'den fazla hak ihlali tespit edildi. Ayný zamanda aileler þiddet nedeniyle yerinden ediliyor. Yaklaþýk 180 bin çocuk yerinden edilmiþ durumda." diye konuþtu.

Russell, akut gýdasýzlýk riski altýnda olan çocuk sayýsýnda yüzde 19 artýþ olduðuna iþaret ederek, 15 bin çocuðun açlýk nedeniyle ölüm tehlikesiyle karþý karþýya olduðunu dile getirdi.

Haiti'de koleranýn da yaygýnlaþtýðýný söyleyen Russell, 80 binden fazla vaka olduðunu, kriz ve istikrarsýzlýðýn arttýðýný ifade etti.

- "ÇOK ULUSLU GÜVENLÝK GÜCÜNÜN ACÝLEN KONUÞLANDIRILMASI GEREKÝYOR"

BM Genel Sekreteri'nin Haiti Özel Temsilcisi Maria Isabel Salvador ise yaptýklarý uyarýlarýn gerçeðe dönüþmesinin acý verici olduðunu belirterek, çete faaliyetleri nedeniyle kötüleþen insani krizin çok büyük boyutta olduðunu kaydetti.

Salvador, Haiti için yardým planýnýn sadece yüzde 8,1'inin tamamlandýðýný belirterek, uluslararasý topluma desteðini artýrma çaðrýsý yaptý.

Ulusal yapý ve kurumlarýn mevcut durumla baþ edemediðine iþaret eden Salvador, "Çok uluslu güvenlik gücünün acilen konuþlandýrýlmasý gerekiyor." diye konuþtu.