BM: Ýsrail Gazze'ye gönderilen tüm gýda konvoylarýný engelledi
ABONE OL

Lazzarini, X sosyal medya hesabýndan, Dünya Gýda Programý'nýn (WFP) Gazze'nin kuzeyindeki kýtlýða iliþkin uyarýsýna dair açýklamayý alýntýlayarak paylaþýmda bulundu.

"Bu hafta tüm gýda konvoylarýmýzýn kuzey Gazze'ye eriþimi (Ýsrail tarafýndan) engellendi." ifadelerini kullanan Lazzarini, engelsiz eriþimle insan yapýmý bu açlýðýn hala önüne geçilebileceði uyarýsý yaptý.

Lazzarini, dün yaptýðý açýklamada, UNRWA'nýn en son yaklaþýk 2 ay önce Gazze'nin kuzeyine yardým gönderebildiðini hatýrlatarak, "Ýsrailli yetkililer, Gazze'deki en büyük insani yardým kuruluþu UNRWA aracýlýðý da dahil olmak üzere Gazze'nin kuzeyine geniþ ölçekte gýda yardýmýnýn ulaþtýrýlmasýna izin vermelidir." çaðrýsýnda bulunmuþtu.

Lazzarini, Ýsrail'in yardým götürülmesine izin vermediði müddetçe açlýk ve susuzluktan çocuklarýn ölmeye devam edeceðine dikkati çekmiþti.

- Ýsrail, Gazze'yi kýtlýða sürüklüyor

Ýsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana sivil yerleþim yerleri, hastane, okul ve yerinden edilmiþ Filistinlilerin sýðýndýðý barýnaklarý da hedef alan saldýrýlarýný sürdürmesinin yaný sýra insani yardýmlarýn giriþini de engelleyerek halký açlýða mahkum ettiði 2,3 milyon nüfuslu Gazze Þeridi'nde büyük bir insani felaket yaþanýyor.

Baþta BM'ye ait kuruluþlar olmak üzere uluslararasý çevreler, çoðu hastanenin hizmet dýþý kaldýðý, týbbi malzeme eksikliðinin yaþandýðý, açlýk, susuzluk ve hijyen malzemeleri eksikliðinin tetiklediði hastalýklar nedeniyle Gazze'de ateþkes ilan edilmesi ve bölgeye insani yardýmlarýn giriþinin artýrýlmasý çaðrýsýnda bulunuyor.

UNRWA'dan, 10 Mart'ta yapýlan açýklamada, Ýsrail'in 17 yýldýr kuþatma altýnda tuttuðu Gazze Þeridi'nde "açlýðýn her yerde olduðu" belirtilmiþti.

BM, Ýsrail'in yoðun saldýrýsý altýndaki Gazze Þeridi'nde 2,3 milyon kiþinin kýtlýk tehlikesiyle karþý karþýya olduðu uyarýsýnda bulunmuþtu.

Gazze'deki Saðlýk Bakanlýðýnýn son verilerine göre, Ýsrail'in yardým giriþini engelleyerek büyük bir "insani felakete" neden olduðu Gazze Þeridi'nde yetersiz beslenme ve susuzluktan 27 kiþi hayatýný kaybetti.

Ýsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Þeridi'ne düzenlediði saldýrýlarda en az 14 bin 280'i çocuk, 9 bin 340'ý kadýn olmak üzere 32 bin 226 Filistinli öldürüldü, 74 bin 518 kiþi yaralandý.

Enkaz altýnda halen binlerce ölü olduðu bildirilirken, halkýn sýðýndýðý hastane ve eðitim kurumlarý hedef alýnarak sivil altyapý da tahrip ediliyor.