BM: Ýsrail'in BM'ye yönelik engellemeleri can kaybýna neden oluyor
ABONE OL

BM Sözcü Yardýmcýsý Farhan Haq, AA muhabirinin, "Bugün bize verdiðiniz bilgilerde Ýsrail'in BM'ye hem Gazze hem de Lübnan'da engellemelerinden bahsettiniz. Ayný zamanda Ýsrail'in rekor sayýda BM personeli öldürdüðünü ve tesislerini hedef aldýðýný biliyoruz. Ben buradan bakýnca bir kalýbýn ortaya çýktýðýný görüyorum, ancak size de sormak istiyorum. Ýsrail'in sistematik ve kasýtlý olarak BM'yi hedef aldýðýný düþünüyor musunuz? Öyleyse, bunun uzun vadede ne tür sonuçlarý olabilir?" sorularýný yanýtladý.

BM için temel önceliðin daha fazla uluslararasý insancýl hukuk ihlali olmamasýný saðlamak olduðunu söyleyen Haq, bu ihlallere son verilmesi gerektiðini vurguladý.

Haq, bunun bir "kalýp" olup olmadýðýna iliþkin varsayýmda bulunmak istemediðini belirterek, "Bizim temel hedefimiz iþimizi yapabilmek. Bu nedenle hayat kurtarmak için engellerin kalkmasýný istiyoruz." mesajýný verdi.

Ýsrail'in Gazze ve Lübnan'da BM örgütlerine yönelik engellemelerinin can kaybýna neden olduðuna iþaret eden Haq, bunun sonlandýrýlmasý gerektiðini bildirdi.

Haq, Ýsrail'in engelleri hakkýnda BM Güvenlik Konseyi, Lübnan'da barýþ gücüne katký saðlayan ülkeler ile basýný bilgilendirdiklerini ve endiþelerini dile getirdiklerini söyledi.

- GAZZE'NÝN KUZEYÝNDEKÝ DURUM HAKKINDA UYARI

Gazze'deki genel durum hakkýnda da bilgi veren Haq, Ýsrail'in "Gazze'nin kuzeyinde süren kuþatmasýnýn" sivillere büyük acý çektirdiðini kaydetti.

Sivillerin her zaman korunmasý ve gerekli insani yardýmýn saðlanmasý gerektiðinin altýný çizen Haq, BM'nin yardým saðlamak ve eriþim için hala Ýsrail'den "yeþil ýþýk" beklediðini aktardý.

Haq, ayný zamanda Gazze'nin kuzeyindeki iletiþim engellerinin de bilgi edinmeyi zorlaþtýrdýðýný dile getirdi.

- LÜBNAN'DA ARTAN SÝVÝL ÖLÜME KINAMA

Lübnan'da sivil ve sivil altyapýlara yönelik artan saldýrýlarý kýnadýklarýný ifade eden Haq, taraflara uluslararasý hukuka uyma zorunluluklarý olduðunu anýmsattý.

Haq, BM personeli ve tesislerini de korumanýn bir yükümlülük olduðunu belirterek, Lübnan'daki BM Geçici Barýþ Gücü (UNIFIL) personelinin de zor koþullara raðmen görevlerini sürdürmeye devam ettiðini bildirdi.