BM, küresel ekonomik büyüme tahminini güncelledi
ABONE OL

BM, ocak ayýnda yayýmladýðý Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler 2024 raporunun yýl ortasý güncellemesini paylaþtý.

Raporda, küresel ekonomik beklentilerin ocak ayýndan bu yana iyileþtiðine iþaret edilerek, büyük ekonomilerin ciddi bir gerilemeden kaçýndýðý ve iþsizliði artýrmadan enflasyonu düþürdüðü vurgulandý.

Ancak görünümün yalnýzca ihtiyatlý bir þekilde iyimser olduðuna iþaret edilen açýklamada, "Uzun süre yüksek faiz oranlarý, borç sürdürülebilirliði zorluklarý, devam eden jeopolitik gerilimler ve giderek kötüleþen iklim riskleri, özellikle en az geliþmiþ ülkeler ve geliþmekte olan küçük ada devletleri için onlarca yýldýr süren kalkýnma kazanýmlarýný tehdit ederek büyümenin önünde zorluklar yaratmaya devam ediyor." ifadesi kullanýldý.

- 2024 KÜRESEL BÜYÜME TAHMÝNÝ 0,3 PUAN ARTIRILDI

Raporda, küresel ekonominin bu yýl yüzde 2,7 büyümesinin beklendiði belirtilerek, bunun ocak ayýnda öngörülenden 0,3 puan daha yüksek olduðu aktarýldý.

Dünya ekonomisinde öngörülen büyümenin gelecek yýl için 0,1 puan artýþla yüzde 2,8'e çýkarýldýðý bildirilen raporda, yukarý yönlü revizyonlarýn baþta ABD olmak üzere Brezilya, Hindistan ve Rusya'daki daha iyi görünümü yansýttýðý kaydedildi.

Raporda, ABD'ye dair büyüme beklentisi 2024 için 0,9 puan artýþla yüzde 2,3'e yükseltilirken, Çin'e iliþkin görünümde küçük bir artýþ kaydedildiði ve bu yýl ülkedeki büyümenin yüzde 4,8 olmasýnýn beklendiði belirtildi.

Afrika'nýn ekonomik görünümünün ise son yayýndan bu yana kötüleþtiðine iþaret edilen raporda, 2024 için beklenen büyümenin 0,2 puan azalýþla yüzde 3,3'e gerilediði aktarýldý.

Raporda, Türkiye'de ekonomik büyümenin bu yýl yüzde 3,2 olmasýnýn beklendiði kaydedildi. Ýç talebin yumuþamasý ve ithalatýn azalmasý nedeniyle Türkiye'nin cari açýðýnýn bu yýlýn baþýnda daraldýðý ifade edildi.

BM'nin raporunda, gelecek yýllardaki küresel büyümenin, 2010-2019 dönemindeki ortalama olan yüzde 3,2'lük büyümenin altýnda kalmasýnýn beklendiðine deðinildi.

- GELÝÞMEKTE OLAN EKONOMÝLERDE KALICI ZORLUKLAR VURGULANDI

Uluslararasý emtia fiyatlarýndaki yumuþama ve çoðu merkez bankasýnýn benimsediði sýký parasal duruþun küresel ekonomiyi enflasyonla mücadele yoluna soktuðuna deðinilen raporda, buna raðmen geliþmekte olan bazý ekonomilerin inatla yüksek enflasyonla boðuþmaya devam ettiði belirtildi.

Raporda, geliþmekte olan ekonomilerin çoðunun, yüksek borçlanma maliyetleri, kalýcý döviz kuru baskýlarý ve kalýcý siyasi istikrarsýzlýk gibi zorluklarla da karþý karþýya olduðuna iþaret edildi.

Geliþmekte olan ekonomilerdeki durgun istihdam durumunun, iþsizlik oranlarýnýn rekor düþük seviyelere yakýn olduðu Kuzey Amerika, Avrupa ve Japonya baþta olmak üzere geliþmiþ ekonomilerdeki durumla tezat oluþturduðu vurgulanan raporda, ayrýca, bazý ekonomilerin kýsa vadeli görünümünün, dünya genelinde jeopolitik gerilimlerin ve çoklu çatýþmalarýn potansiyel olarak yoðunlaþmasý nedeniyle gölgelendiði belirtildi.