BM raportörleri: Üye ülkeler Gazze'de kalýcý ateþkes için nüfuzlarýný kullanmalý
ABONE OL

BM raportörleri, BM Güvenlik Konseyinde Gazze ile ilgili bugün oylanacak karar tasarýsý öncesi yazýlý açýklama yaptý.

Üye ülkelerin, BM'nin varoluþ nedenini korumak amacýyla, Gazze'yi topyekün yýkýmdan ve kitlesel ölümlerden kurtarmak için hemen harekete geçmesi ve toplu hareket etmesi gerektiði vurgulanan açýklamada, "BM üyesi ülkeler, Güvenlik Konseyindeki oylama öncesi Gazze'de acil ve kalýcý bir ateþkesin saðlanmasý için ellerindeki tüm tedbirleri ve nüfuzlarýný kullanmalý." ifadesine yer verildi.

Açýklamada, BM insani yardým kuruluþlarýnýn, Gazze'deki durumu "kýyamet gibi" ifadesiyle nitelediði hatýrlatýldý.

Ýsrail ordusunun, uluslararasý insancýl hukuka aykýrý ve orantýsýz gerçekleþtirdiði yoðun bombardýmanlarýn Gazze'deki hastane, okul, mülteci kamplarý ve konutlarý yýktýðýna iþaret edilen açýklamada, "(Ateþkes sonrasý) Çatýþmalarýn yeniden baþlamasýndan bu yana temel malzeme sýkýntýsý, yakýt eksikliði, iletiþim kesintisi, hareket kýsýtlamalarý ve kuþatma altýndaki Gazze Þeridi'ndeki ciddi güvensizlik nedeniyle insani yardým giriþinin azalmasýndan endiþeliyiz." deðerlendirmesinde bulunuldu.

Açýklamada, "Kýsa vadede ateþkes, Gazze'deki insani durumun acilen istikrara kavuþturulmasý için temel bir ön koþuldur. Gazze'deki sivil halkýn temel güvenlik ve ihtiyaçlarýnýn uzun vadede saðlanmasý için, iþgal altýndaki Filistin topraklarýnýn tamamýnda BM gözetiminde uluslararasý bir koruyucu varlýðýn konuþlandýrýlmasýna yönelik istiþareler ve hazýrlýklar artýk baþlatýlmalý." ifadesi kullanýldý.

BM ÖZEL RAPORTÖRLERÝ

BM özel raportörleri, Ýnsan Haklarý Konseyinin özel mekanizmalarý olarak tanýnan sürecin bir parçasý olarak biliniyor.

BM Ýnsan Haklarý sistemindeki "baðýmsýz" özel mekanizmalar, Konseyin belirli bir ülkenin durumunu veya dünyanýn herhangi bir yerindeki tematik sorunlarý ele alan baðýmsýz bilgi toplama ve izleme mekanizmalarý olarak öne çýkýyor.

Kurumun bünyesinde bulunmayan özel mekanizmalarýn uzmanlarý, gönüllülük esasýna göre ve baðýmsýz olarak çalýþmalarýný yürütüyor.

  • BM Güvenlik Konseyi
  • Gazze ateþkesi
  • Kalýcý çözüm