BM: Sudan'da 18 milyon kiþi açlýkla karþý karþýya
ABONE OL

WFP Sudan Sözcüsü Leni Kinzli, New York'taki BM binasýnda basýn toplantýsý düzenledi.

Sudan halkýnýn 8 aydýr korku, þiddet, yerinden edilme ve acýlara maruz kaldýðýný kaydeden Kinzli, "Ancak kriz, gerekli uluslararasý ilgiyi yakalayamýyor." deðerlendirmesinde bulundu.

Kinzli, sahada durumun çok ciddi olduðunu, iyileþme olmazsa ve gýda yardýmlarý artýrýlmazsa gelecek yýl açlýðýn çok daha artacaðýný bildirdi.

"Þu anda Sudan genelinde 18 milyon kiþi akut açlýkla karþý karþýya." uyarýsýnda bulunan Kinzli, karþýlaþtýrma adýna bunun Hollanda'nýn tüm nüfusuna tekabül ettiðini söyledi.

Kinzli, WFP'nin diðer insani yardým toplumunun temsilcileriyle birlikte acilen "insani ara" çaðýrýsýnda bulunduðunu ifade etti.

- Sudan iç savaþý

Sudan'da taraflar, baþkent Hartum'un yaný sýra ülkenin batý ve güneybatýsýndaki 9 eyalette aðýr silahlarla çatýþmayý sürdürüyor.

Sudan hükümetinin uluslararasý topluma "terörist grup" olarak kabul etmesi çaðrýsýnda bulunduðu Hýzlý Destek Kuvvetleri (HDK), 15 Nisan'da patlak veren iç savaþ öncesinde sisteme entegrasyonu henüz tamamlanmamýþ askeri bir güçtü.

Ordu ile HDK arasýndaki çatýþmalarda, 10 bini aþkýn sivil hayatýný kaybetti, binlerce kiþi yaralandý.

Uluslararasý ateþkes ve müzakere giriþimleri, taraflarýn karþýlýklý ihlal suçlamalarý ve öne sürülen þartlarda anlaþamamalarý nedeniyle þu ana kadar baþarýsýz oldu.

Taraflar, barýþ müzakereleri kapsamýnda 7 Kasým'da Suudi Arabistan'ýn Cidde kentinde bir araya gelmiþti.

Suudi Arabistan, ABD ve Doðu Afrika'daki Hükümetler Arasý Kalkýnma Otoritesi'nin öncülüðünde gerçekleþen görüþmelerde taraflar, insani yardýmlarýn ulaþtýrýlmasýný kolaylaþtýrmak ve güven artýrýcý tedbirleri uygulamak için adým atma konusunda taahhütte bulunmuþtu.

  • açlýk krizi
  • Sudan
  • gýda yardýmý