BM, Sudan'daki artarak devam eden çatýþmalardan endiþeliyiz
ABONE OL

BM Ýnsani Ýþler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke, BM Cenevre Ofisinin haftalýk basýn toplantýsýnda iç savaþýn yaþandýðý Sudan'daki son geliþmeler hakkýnda deðerlendirmelerde bulundu.

"Sudan'da, Cezira eyaletinin Vad Medeni kentinde 15 Aralýk'ta baþlayan ve dün geç saatlerde hava saldýrýlarý ve silahlý saldýrýlarýn bildirilmesiyle devam eden çatýþmalardan dolayý endiþeliyiz." ifadesini kullanan Laerke, iç savaþýn baþlamasýnýn 8 ay sonrasýnda yaþanan bu geliþmenin, 700 bin nüfuslu bu kentteki insani durumu ve bölgedeki insani müdahaleyi önemli derece etkilediðini kaydetti.

Laerke, BM Uluslararasý Göç Örgütünün (IOM) bölgedeki ekibinden alýnan bilgiye göre, çatýþmalarýn ardýndan en az 250 bin kiþinin panik içerisinde Cezira eyaletini terk ettiðini söyledi.

Nisandan bu yana Vad Medeni kentinin önemli insani yardým merkezi olarak faaliyet gösterdiðini hatýrlatan Laerke, "Yardým kuruluþlarý çatýþmalar nedeniyle faaliyetlerini geçici süreliðine askýya alarak komþu ülkelere taþýnmak zorunda kaldý. Çatýþmalar devam ederse 2 milyon kiþiye yardým daðýtýmý tehlikeye girecek." diye konuþtu.

Laerke, Sudan'da yaklaþýk 25 milyon kiþinin insani yardýma ihtiyaç duyduðunu belirtirken, BM ve ortaklarýnýn bu yýl gýda, saðlýk desteði, barýnma malzemeleri ve koruma hizmetleri de dahil çeþitli yardýmlarla 5 milyon kiþiye ulaþtýðýný bildirdi.

SUDAN'DAKÝ BAZI EYALETLERDE OHAL ÝLAN EDÝLDÝ

Sudan'ýn orta, güney, kuzey ve doðusundaki bazý eyaletler, HDK'nin yayýlmasýný engellemek amacýyla son birkaç günde olaðanüstü hal (OHAL) ilan etmiþti.

OHAL ilan edilenler arasýnda Cezira, Sinnar, Kuzey, Gadarif, Beyaz Nil, Nil Nehri ve Kýzýldeniz eyaletleri bulunuyor.

HDK, 9. ayýna giren iç savaþýn baþýndan bu yana ilk kez Sudan'ýn tahýl ambarý Cezira eyaletinin merkez kenti ve ülkenin dört bir tarafýna eriþim imkaný tanýyan stratejik konumdaki Vad Medeni'ye saldýrmýþtý.

Sudan'da taraflar, ülkenin orta kesimlerinde, batý ve güneybatýdaki eyaletlerde aðýr silahlarla çatýþmayý sürdürüyor.

BM'ye göre, çatýþmalar sonucu 12 binden fazla kiþinin öldüðü, 33 binden fazla kiþinin yaralandýðý Sudan'da, nüfusun yaklaþýk yarýsýna denk gelen 25 milyon kiþi, insani yardýma muhtaç hale geldi.

Sudan'da yaklaþýk 7 milyon kiþi, ülke içinde yerinden edildi veya komþu ülkelerde güvenlik arayýþýyla evlerinden kaçtý.