BM: Sudan'daki çatýþmalar tüm ülkeyi yok etme tehdidi oluþturuyor
ABONE OL

Griffiths, Sudan'da ordu ile Hýzlý Destek Kuvvetleri (HDK) arasýnda 15 Nisan'dan bu yana devam eden çatýþmalara iliþkin yazýlý açýklama yaptý.

Sudan'daki savaþýn, insani acil durumu büyük oranda tetiklediðini belirten Griffiths, hýzla yayýlan bu çatýþma durumunun ve ardýndan gelen açlýðýn, hastalýklarýn ve yerinden edilmelerin, tüm ülkeyi yok etme tehdidi oluþturduðunu söyledi.

Griffiths, devam eden çatýþmalarýn baþkent Hartum ile Darfur'un yaný sýra Kordofan'a da sýçradýðýný ve Kadugli þehrindeki gýda stoklarýnýn tamamen tükendiðini bildirdi.

Sudan'ýn El Cezire eyaletindeki sivillerin güvenliði konusunda da son derece endiþeli olduðunu kaydeden Griffiths, þunlarý kaydetti:

"Çatýþma ne kadar uzun sürerse etkisi o kadar yýkýcý oluyor. Bazý bölgelerde gýdalar tükendi. Yüzbinlerce çocuk ciddi þekilde yetersiz besleniyor ve tedavi edilmediði takdirde ölüm tehlikesiyle karþý karþýya. Ülke genelinde kýzamýk, sýtma, boðmaca, dang hummasý ve akut sulu ishal vakalarý bildiriliyor. Birçok kiþinin týbbi tedaviye eriþimi yok. Çatýþmalar, çoðu hastanenin hizmet dýþý kalmasýyla saðlýk sektörünü büyük oranda yok etti."

Griffiths, Sudan'daki çatýþmalar nedeniyle milyonlarca insanýn yerinden edildiðini ve yaklaþýk 1 milyon kiþinin komþu ülkelere sýðýndýðýný belirtti.

Komþu ülkelere daha fazla Sudanlý mültecinin gitmesinin, durumu daha zor hale getirdiðini vurgulayan Martin Griffiths, "Sudan'da uzayacak bir çatýþma, tüm bölgeyi insani bir felakete sürükleyebilir." deðerlendirmesinde bulundu.

Griffiths, Sudan'da bazý çocuklarýn çatýþmalarda kullanýldýðýna iliþkin haberlerin de son derece rahatsýz edici olduðunu vurguladý.

- SUDAN'DA ORDU ÝLE HDK ARASINDAKÝ ÇATIÞMALAR

Sudan ordusu, bir zamanlar desteklediði ancak baðýmsýz ve paralel bir ordu gibi davranmasý nedeniyle tehdit olarak gördüðü HDK'nin 2 yýl içinde tamamen orduya entegrasyonunu istemiþti.

HDK'nin, sivil hükümetin ardýndan yaklaþýk 10 yýla yayýlan bir süreçte bunu kabul edebileceðini açýklamasýyla baþlayan sözlü savaþ ve gerginlik, 15 Nisan sabahý taraflar arasýnda Hartum ve çeþitli kentlerde silahlý çatýþmaya dönüþmüþtü.

Beþinci ayýna giren ve Hartum ve çevresiyle özellikle batýdaki kentlerde devam eden þiddetli çatýþmalarda, çoðu sivil 3 binden fazla kiþi hayatýný kaybetti, on binlerce kiþi yaralandý.

BM, Sudan'daki çatýþmalar nedeniyle 4,3 milyondan fazla kiþinin yerinden olduðunu bildirdi.