BM Yüksek Komiseri: Avrupa'da aþýrý saðýn yükseliþi alarm verici, dikkatli olmamýz gerekiyor
ABONE OL

Türk, BM Ýnsan Haklarý Yüksek Komiserliðinin Cenevre'deki merkezinde basýn mensuplarýna deðerlendirmelerde bulundu.

AA muhabirinin, "Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ardýndan hafta sonu Fransa'da yapýlan erken seçimde de aþýrý saðcý parti oylarýný artýrdý. Bu partiler yabancý ve mülteci düþmanlýðýyla biliniyor. Avrupa'da aþýrý saðcý partilerin yükseliþi ve yaþanabilecek insan haklarý ihlallerinden endiþeli misiniz?" sorusunu yanýtlayan Türk, "Diðerlerini aþaðýlayan ve insanlýktan çýkaran anlatýlar duyduðumuzda bu, göçmenleri, mültecileri ve azýnlýk gruplarýndaki sýðýnmacýlarý günah keçisi haline getiriyor ve bundan her zaman endiþeliyim. Buna karþý çok dikkatli olmamýz gerekiyor çünkü özellikle tarih bize, özellikle Avrupa'da, ötekinin karalanmasýnýn, ötekinin aþaðýlanmasýnýn gelecek olanýn habercisi olduðunu söylüyor. Evet bu (aþýrý saðýn yükseliþi) çalmamýz gereken bir alarm zili" dedi.

ÝSRAÝL'ÝN SALDIRILARI

BM Ýnsan Haklarý Ofisinin hem Gazze hem de Batý Þeria'da çalýþmalarýný sürdürebilmesinin kritik önem taþýdýðýna vurgu yapan Türk, yaþananlarý izlemeyi, raporlamayý ve belgelemeyi sürdürmelerinin gerektiðine vurgu yaparak, bu sürece yetkili makamlarý da dahil etmenin yollarýný bulmaya çalýþtýklarýný ve bu konuda baþarýlý olduklarýný kaydetti.

Türk, Ýsrail'in yoðun saldýrýlarý altýndaki Gazze'deki iddialarla ilgili uluslararasý mahkemelerin soruþturmalarýný yürüttüðünü kaydederken, mevcut hesap verebilirlik mekanizmalarýnýn ve bunlarýn çalýþabilmesinin desteklenmesinin önemine iþaret etti.

AVRUPA'DA AÞIRI SAÐ YÜKSELÝYOR

27 AB üyesinde 6-9 Haziran'da düzenlenen Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aþýrý sað partiler Fransa, Avusturya, Ýtalya gibi ülkelerde ilk sýrayý almýþtý. Fransa'da 30 Haziran'da yapýlan erken seçimin ilk turunda aþýrý saðcý Ulusal Birlik (RN) partisi ve müttefikleri yüzde 33,15 oy oranýyla birinci olmuþtu.