BM Güvenlik Konseyi'nde Ukrayna'daki geliþmelere iliþkin üst düzey katýlýmlý oturum düzenlendi.
Oturuma BM Genel Sekreteri Antonio Guterres adýna katýlan DiCarlo, Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'ya "tam kapsamlý iþgal baþlatmasýnýn" üzerinden 1000 gün geçtiðini anýmsattý.
Bu 1000 günde BM Þartý ve uluslararasý hukukun alenen ihlal edildiðini belirten DiCarlo, Ukraynalý milyonlarca insanýn acý, yýkým ve umutsuzluk içinde yaþadýðýný dile getirdi.
DiCarlo savaþýn durmaksýzýn devam ettiðine iþaret ederek, Þubat 2022'den bu yana en az 12 bin164 sivilin hayatýný kaybettiðini, bunlarýn arasýnda 600'den fazla çocuðun da bulunduðunu anlattý.
Yaklaþýk 26 bin 871 kiþinin ise yaralandýðýný aktaran DiCarlo, gerçek rakamlarýn ise çok daha yüksek olabileceðine iþaret etti.
DiCarlo, Rusya'nýn hafta sonu 20 füze ve 90 insansýz hava aracý (ÝHA) ile tüm Ukrayna bölgelerindeki enerji altyapýsýný hedef alarak, ciddi hasar ve can kaybýna yol açan bir saldýrý düzenlediðine iþaret ederek, "Dün gece, Ukrayna güçlerine, ortaklar tarafýndan saðlanan uzun menzilli silahlarýn Rusya içindeki hedeflere karþý kullanma izni verileceði basýnda yer aldý. Þunu netleþtirmek isterim: Tüm taraflar, nerede olurlarsa olsunlar sivil halkýn güvenliðini ve korumasýný saðlamak zorundadýr." ifadelerini kullandý.
Rusya'nýn Ukrayna genelinde giderek daha fazla konut alanýný da hedef aldýðýný aktaran DiCarlo, "Ukrayna'daki kritik sivil ve enerji altyapýlarý sistematik olarak hedef alýnmakta ve tahrip edilmekte, birçok Ukraynalý temel ihtiyaçlara eriþimden mahrum kalmaktadýr. En az 580 saðlýk tesisi zarar görmüþ veya yýkýlmýþ, birçok ilk yardým görevlisi ve saðlýk personeli hayatýný kaybetmiþ veya yaralanmýþtýr." dedi.
DiCarlo, milyonlarca insanýn hayat kurtarýcý insani yardýma muhtaç olduðunu, ülke içinde yaklaþýk 4 milyon kiþinin yerinden edildiðini, 6,8 milyon kiþinin ise ülkeyi terk etmek zorunda kaldýðýný kaydetti.
"Karadeniz hala bir gerilim noktasý olmaya devam etmektedir." diye konuþan DiCarlo, Rusya'nýn, özellikle Odessa'daki sivil gemilere ve liman altyapýsýna yönelik yeniden baþlattýðý saldýrýlarýn, küresel gýda güvencesizliðini daha da derinleþtirdiðinin altýný çizdi.
DiCarlo, "Karadeniz'deki deniz güvenliði ve seyrüsefer serbestini desteklemek için ilgili tüm taraflarla temasýmý sürdürmeye kararlýyým." þeklinde konuþtu.
Son günlerde Kuzey Kore'den binlerce askerin çatýþma bölgesine gönderilmesi ve savaþa katýldýðýna iliþkin haberlerin son derece endiþe verici olduðunu söyleyen DiCarlo, "Bu durum, yangýna körükle gitmek anlamýna gelir ve bu patlayýcý çatýþmayý daha da týrmandýrarak uluslararasý boyuta taþýyacaktýr. Þüphe yok ki, Avrupa'nýn kalbinde yaþanan bu savaþ, küresel etkileri olan bir çatýþmadýr. Bölgesel istikrarý zayýflatmakta ve jeopolitik bölünmeleri derinleþtirmektedir. Bu savaþýn sona ermesi gerekmektedir." ifadelerini kullandý.