BM'den ABD'ye UNRWA çaðrýsý
ABONE OL

Lazzarini, X sosyal medya hesabýndan yaptýðý paylaþýmda, ABD Kongresinde dün kabul edilen geçici bütçe tasarýsýyla UNRWA fonunun Mart 2025'e kadar durdurulmasý kararýna iliþkin deðerlendirmelerde bulundu.

UNRWA fonlarýnda oluþacak bir finansman açýðýnýn derin travmalarýn yaþandýðý bir dönemde gýda, barýnma, temel saðlýk hizmetleri ve eðitime eriþimi tehlikeye atacaðýný vurgulayan Lazzarini, "Bu karar, Gazze ve bölgedeki Filistinli mülteciler açýsýndan olumsuz sonuçlar doðuracaktýr." ifadesini kullandý.

Lazzarini, UNRWA'ya destek veren bazý ABD Kongresi üyeleri ve ABD Dýþiþleri Bakaný Antony Blinken'e teþekkür ederek, "Kalýcý bir siyasi çözüm bulunana kadar, Filistinli mültecilerin haklarýnýn korunmasý amacýyla BM Genel Kurulu tarafýndan UNRWA'ya verilen yetkiyi, baðýþçýlar ve ortaklarýmýzla birlikte uygulamaya devam edeceðiz." deðerlendirmesinde bulundu.

ABD Temsilciler Meclisi, 22 Mart'ta 2024 mali yýlý sonuna kadar bazý hükümet kurumlarýna finansman saðlayacak 1,2 trilyon dolarlýk bütçe tasarýsýný kabul etmiþti.

Mart 2025'e kadar ABD tarafýndan UNRWA'ya herhangi bir fon saðlanmasýnýn yasaklanmasý yer alan tasarýda, Demir Kubbe füze savunma sisteminin takviyesi için 80 milyon dolar dahil Ýsrail'e 4 milyar dolarlýk askeri yardým tahsis edilmesi öngörülüyor.