BM'den Al Jazeera açýklamasý
ABONE OL

BM Ýnsan Haklarý Yüksek Komiserliði, konuya iliþkin X sosyal medya platformundan paylaþýmda bulundu.

"Ýsrail'de kabinenin Al Jazeera televizyonunu kapatma kararýndan üzüntü duyuyoruz." ifadesi kullanýlan paylaþýmda, þeffaflýðýn ve hesap verebilirliðin saðlanmasý için özgür ve baðýmsýz medyanýn þart olduðuna iþaret edildi.

Paylaþýmda, Gazze'den haber yapma konusundaki sýký kýsýtlamalarýn þimdi daha fazla olduðu vurgulanýrken, "Ýfade özgürlüðü temel insan hakkýdýr. Ýsrail hükümetine yasaðý kaldýrma çaðrýsýnda bulunuyoruz" denildi.

Ýsrail Baþbakanlýk Basýn Ofisinden gün içinde yapýlan açýklamaya göre, Bakanlar Kurulu Toplantýsý'nda Ýletiþim Bakaný Shlomo Karhi'nin sunduðu "Katar merkezli Al Jazeera televizyonunun Ýsrail'deki faaliyetlerinin sonlandýrýlmasý ve ofislerinin kapatýlmasý" teklifi oy birliðiyle kabul edilmiþti.

Ýsrail Baþbakaný Binyamin Netanyahu, sosyal medya hesabýndan yaptýðý paylaþýmda, "Baþýnda olduðum hükümet, oy birliðiyle tahrik edici Al Jazeera'nýn Ýsrail'de sonlandýrýlmasý kararýný aldý." ifadesini kullanmýþtý.

Karar kapsamýnda Al Jazeera'nýn çatýsý altýndaki televizyon kanallarý ve internet sitelerinin Ýsrail'deki faaliyetlerinin sonlandýrýlmasý, yayýnlarýnýn durdurulmasý, internet sitelerine eriþim engelinin getirilmesi, ofislerinin kapatýlmasý ve ekipmanlarýna el konulmasý kararlaþtýrýlmýþtý.