BM'den bir Gazze uyarýsý daha: Felaketle sonuçlanabilir
ABONE OL

OCHA'dan Gazze ve Batý Þeria'daki duruma iliþkin yazýlý açýklama yapýldý.

Açýklamada, Ýsrail'in saldýrýlarýnýn Gazze'de ölüme, yerinden edilmeye ve altyapýnýn tahribine yol açtýðý belirtilerek, yasa dýþý Yahudi yerleþimcilerin 12-13 Nisan'da Batý Þeria'da toplam 17 Filistin köyüne saldýrdýðý bildirildi.

Bu saldýrýlarda 2 Filistinlinin yaþamýný yitirdiði aktarýlan açýklamada, 45 Filistinlinin de yaralandýðý ifade edildi.

Açýklamada, 20'den fazla hanenin yerinden edildiði ve saldýrýlarda onlarca evin de hasar gördüðü aktarýldý.

Gazze'de yardým çalýþanlarýnýn kontrol noktalarýnda saatlerce bekletilme gibi birçok eriþim kýsýtlamalarý nedeniyle "son derece düþmanca bir çalýþma ortamýnda" görevlerini yapmaya çalýþtýklarý belirtilen açýklamada, Dünya Gýda Programý (WFP) ve BM Proje Hizmetleri Ofisinin (UNOPS) Gazze'deki bir fýrýnýn aylar sonra ilk kez çalýþmasýný saðlamak için 4 günlük yakýt temin ettiði bildirildi.

Açýklamada ayrýca, Gazze'ye yardýmlarýn artýrýlmasý konusunda Ýsrailli yetkililerin taahhütlerde bulunmasýna raðmen sahada "gözle görülür deðiþiklik" olmadýðýnýn altý çizilerek, Gazze'nin tüm bölgelerine yardým ulaþtýrýlamamasý durumunda "felaketle" karþý karþýya kalýnabileceði uyarýsýnda bulunuldu.

Öte yandan açýklamada, BM Uydu Merkezine (UNOSAT) göre Gazze'nin doðu sýnýrý boyunca yer alan yaklaþýk 4 bin binanýn yüzde 90'ýnýn yýkýldýðý ya da hasar gördüðü aktarýldý.