BM'den 'Gazze' uyarýsý
ABONE OL

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basýn toplantýsýnda açýklamalarda bulundu.

Gazze'de birçok insanýn temiz suya eriþiminin olmadýðýný belirten Dujarric, Ýsrail'den gelen 3 su boru hattýnýn sadece birinin çalýþtýðýný söyledi.

Dujarric, Gazze'de yer altý su kuyularýnýn yüzde 83'ünün de servis dýþý olduðunu, atýk su arýtým tesislerinin ise hiçbirinin çalýþmadýðýný kaydetti.

BM ve ortaklarýnýn, kötü hijyen koþullarý ve kirli suyun korkunç etkileri karþýsýnda sýklýkla uyarýda bulunduðunu anýmsatan Dujarric, buna raðmen insani yardým çalýþmalarýnýn kýsýtlanmaya devam edildiðini dile getirdi.

Dujarric, Gazze'de kamu saðlýðý çökmeden harekete geçilmesi gerektiðinin altýný çizdi.

Bulaþýcý hastalýklar yayýlmaya devam ederken su, hijyen ve saðlýk servislerinin artýrýlmasý gerektiðini vurgulayan Dujarric, "Bunun için Gazze'ye yardým daðýtýmýný engelleyen hususlarýn kaldýrýlmasý gerek." dedi.

- "ÝÞGALÝN SONLANMASI GEREKÝYOR"

Ýsrail güçlerinin Filistinli kadýn ve kýzlara yönelik keyfi gözaltýlarýnda rapor edilen tecavüz vakalarý ve cinsel saldýrýlarla ilgili Dujarric, "Söz konusu raporlar çok rahatsýz edici. Ýnsan haklarý uzmanlarýmýz konuyu araþtýrýyor. Ayný zamanda bu konuyla ilgilenen bir özel temsilcimiz var." bilgisini paylaþtý.

Uluslararasý Adalet Divanýnda, Ýsrail'in iþgal ettiði Filistin topraklarýndaki uygulamalarýnýn hukuki sonuçlarýnýn ele alýndýðý duruþmalarla ilgili ise Dujarric, BM'nin tutumunun net olduðunu, "iþgalin sonlanmasý gerektiðini" söyledi.

- ÝSRAÝL'ÝN GAZZE'YÝ ÝÞGALÝNDE 7 EKÝM SONRASI

Hamas'ýn silahlý kanadý Ýzzeddin el-Kassam Tugaylarý, "Filistinlilere ve baþta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal deðerlere yönelik sürekli ihlallere karþýlýk verme" gerekçesiyle Ýsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlý saldýrý düzenledi.

Ýsrail, 7 Ekim'deki saldýrýlarda 1200 Ýsraillinin öldüðünü, 5 bin 132 kiþinin de yaralandýðýný açýkladý.

Ýsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Þeridi'ne düzenlediði saldýrýlarda en az 12 bin 660'ý çocuk, 8 bin 570'i kadýn olmak üzere 29 bin 313 Filistinli öldürüldü, 69 bin 333 kiþi yaralandý.

Enkaz altýnda halen binlerce ölü olduðu bildirilirken, halkýn sýðýndýðý hastane ve eðitim kurumlarý hedef alýnarak sivil altyapý da tahrip ediliyor.

Ýsrail ordusu, Gazze Þeridi'ne saldýrýlarýnýn baþladýðý 7 Ekim'den bu yana 238'i karadan iþgal sürecinde olmak üzere 576 askerinin öldürüldüðünü duyurdu.

Çatýþmalara 24 Kasým 2023'te 4 günlüðüne verilen ve sonrasýnda 3 gün daha uzatýlan "insani ara"da 81 Ýsrailli ve 240 Filistinli esir karþýlýklý serbest býrakýldý. Öte yandan Ýsrail, binlerce Filistinliyi alýkoyup hapsetmeye devam etti.

Ýþgal altýndaki Batý Þeria ve Doðu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana Ýsrail güçleri ile yasa dýþý Yahudi yerleþimcilerin saldýrýlarýnda 403 Filistinli hayatýný kaybetti.

Ýsrail ordusu ile Hizbullah arasýnda 8 Ekim 2023'ten bu yana yaþanan çatýþmalarda 205 Hizbullah, 11 Emel, 12 Filistin Ýslami Cihad Hareketi ve 12 Hamas Hareketi mensubunun yaný sýra 43 Lübnanlý sivil, 1'i asker 2 Lübnan güvenlik görevlisi, 6 Ýsrailli sivil ve 11 Ýsrail askeri hayatýný kaybetti.