BM'den Gazze'deki hastane saldýrýsýyla ilgili yeni açýklama
ABONE OL

BM Sözcü Yardýmcýsý Farhan Haq, günlük basýn toplantýsýnda, AA muhabirinin, "(BM Ýnsani Ýþlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardýmcýsý ve Acil Yardým Koordinatörü Martin) Griffiths, bugün düzenlenen BM Güvenlik Konseyi toplantýsýnda Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine saldýrýnýn Ýsrailli yetkililerin hastaneyi boþaltma emrinden bir gün sonra gerçekleþtiðine dikkati çekti. Ýsrail saldýrýyý gerçekleþtirmediðini iddia ediyor. BM, bu yüzlerce can kaybýna yol açan korkunç saldýrýya iliþkin yürütülecek soruþturmalara dahil olacak mý? Bu saldýrýnýn ardýndan Gazze'de can kayýplarýnýn sayýsý nedir?" sorularýný yanýtladý.

BM'nin soruþturmaya dahil olup olmayacaðýna cevap vermek için henüz "erken" olduðunu dile getiren Haq, BM'nin soruþturma baðlamýnda atýlacak adýmlarý görmesi gerektiðini söyledi.

Haq, "Saldýrýya iliþkin soruþturma gerçekleþtirilmesi önemli." deðerlendirmesinde bulundu.

2014 yýlýnda BM Yakýn Doðu'daki Filistin Mültecilerine Yardým ve Bayýndýrlýk Ajansýnýn (UNRWA) bir okuluna düzenlenen saldýrýyý BM'nin kimseden "rýza almadan" soruþturduðunun hatýrlatýlmasý ve yine böyle bir soruþturma niyeti olup olmadýðýnýn sorulmasý üzerine ise Haq, "Aceleci davranmak istemiyoruz. Açýk olan þu ki bir soruþturma gerçekleþtirilmesi gerekiyor. Düzenlemelere bakarak hareket edeceðiz." diye konuþtu.

Haq, son verilere göre 7 Ekim'den bu yana 1300 Ýsrailli ve 3 binden fazla Filistinlinin hayatýný kaybettiðini aktardý.